Σημαντικές αλλαγές στις συντάξεις χηρείας φέρνει σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας. Ειδικότερα οι αλλαγές περιλαμβάνουν αύξηση των συντάξεων χηρείας και αναστολή του μέτρου που προέβλεπε ηλικιακο όριο.
Σύμφωνα με τον Νόμο Κατρούγκαλου οι χήρες που θα έπρεπε να υποστούν για πρώτη φορά τηn απώλεια της σύνταξης από τον Μάιο του 2019 (συμπληρωνονται τρία χρόνια) δεν θα την υποστούν.
Το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται σχέδιο αναστολής ισχύος του ορίου ηλικίας των 55 ετών με «ρήτρα» ανεργίας. Αυτό σημαίνει πως θα προβλέπεται ότι το ηλικιακό όριο των 55 ετών θα ενεργοποιηθεί όταν το εθνικό ποσοστό ανεργίας φτάσει στο επίπεδο του μέσου όρου του ποσοστού ανεργίας των κρατών μελών της Ε.Ε. (6,5%).
Στον νόμο Κατρούγκαλου είχε προβλεφθεί πως ο επιζών σύζυγος δικαιούται σύνταξη χηρείας δια βίου, εφόσον είναι άνω των 55 ετών την στιγμή του θανάτου.
Οι νεότερες χήρες και χήροι λαμβάνουν σύνταξη κατ αρχήν για μια 3ετία. Όσοι συμπληρώνουν τα 55 εντός αυτής της 3ετίας (δηλαδή είναι 52-55 την στιγμή του θανάτου) χάνουν προσωρινά την σύνταξη μετά την πρώτη 3ετία και την λαμβάνουν δια βίου ξανά στα 67. Οι υπόλοιποι προβλέπονταν να την χάνουν δια παντός.
Από την περικοπή εξαιρούνται όσοι έχουν ανήλικα παιδιά ή παιδιά που σπουδάζουν, όπως και όσοι έχουν αναπηρία από 67% και άνω για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν αυτές οι προϋποθέσεις.
Περα από το ηλικιακο όριο το υπουργείο Εργασίας θα δώσει και αύξηση στις συντάξεις χηρείας. Από 50% που είναι σήμερα το ποσοστό που λαμβάνει η χήρα ή ο χηρος θα λαμβάνει πλέον το 70%. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται για τις χήρες ή τους χηρους που εργάζονται η σύνταξη χηρείας να μην πέφτει κάτω κατω από το όριο των 360 ευρώ.
Υπενθυµίζεται πως στον νόµο Κατρούγκαλου προβλέπεται ότι η χήρα/ο χήρος λαµβάνει κατ’ αρχάς ολόκληρη τη σύνταξη που δικαιούται για µία 3ετία και µετά την πάροδο της 3ετίας αν εργάζεται, αυτοαπασχολείται ή λαµβάνει άλλη σύνταξη, τότε χάνει το 50% της σύνταξης που λαµβάνει.