Την διαδρομή του μαύρου χρήματος της Novartis από τον τροφοδότη λογαριασμό που διατηρούσε η φαρμακοβιομηχανία στην Τράπεζα UBS της Ελβετίας προς την Ελλάδα με τελικούς αποδέκτες «συνεργαζόμενους» γιατρούς έχουν αποκωδικοποιήσει οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Realnews.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται και στο πόρισμα που διαβίβασε στην Εισαγγελία η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μάρυ Παπασπύρου, από την Ζυρίχη τα χρήματα κατευθύνονταν προς λογαριασμούς θυγατρικών της εταιρειών της πολυεθνικής στην Ελλάδα όπως η Novartis consumer health SA ,η Novartis europharm LTD αλλά κυρίως της Novartis Pharma AG . Από εκεί «μοιράζονταν» ως «δώρα» στους «συνεργαζόμενους» γιατρούς.
Σύμφωνα με στοιχεία που προσκόμισε η προστατευόμενη μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Κατερίνα Κελέση» η «ταρίφα» για κάθε γιατρό έφτανε τα 2000 ευρώ για κάθε άρθρο που θα συνέγραφε με απεύθυνση σε συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών. Ως αντάλλαγμα οι γιατροί αυτοί θα έπρεπε να συνταγογραφούν όσο περισσότερα σκευάσματα της εταιρείας ήταν δυνατόν.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει:
«Υπήρχαν εποχές και αναφέρομαι στην περίοδο 2012 και πριν που η εταιρεία Νοβάρτις Ελλάς συγκέντρωνε βιβλιάρια ασθενών όπου ανεξέλεγκτα και χωρίς λόγο πολλές φορές, χωρίς προηγούμενη ιατρική εξέταση συνταγογραφούνταν από τους δωροδοκούμενους γιατρούς φάρμακα της εταιρείας…»
Ένας άλλος τρόπος δωροδοκίας ιατρών για υπεσυνταγογράφηση ήταν τα δικαιώματα που τους καταβάλλονταν για συγγραφή άρθρων σχετικά με συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών. Όπως καταθέτει η μάρτυρας «Τα άρθρα γράφονταν πολλές φορές από τρίτους κατ΄εντολή της εταιρείας και πάντα ήταν ένας τρόπος νομιμοποίησης των δώρων που λάμβαναν οι γιατροί ένεκα της υπερσυνταγογράφησης. Το μέγιστο της αμοιβής ήταν 2000 ευρώ ανά περίπτωση…
Σε αντίθεση με τις άλλες χώρες η Νοβάρτις Ελβετίας τιμολογούσε τα προιόντα που παρέδιδε στην Νοβάρτις Ελλάς με τιμή πολλαπλάσια. Από το υπερβάλλον αυτό ποσό τροφοδοτείτο ο λογαριασμός Novartis Pharma AG και καταβάλλονταν χρήματα κατ΄αρχήν σε ιατρούς (του δημοσίου και ιδιώτες) και σε νοσοκομεία ως δήθεν αμοιβή για κλινικές μελέτες οι οποίες ως επί τω πλείστον (ποσοστό περίπου 70%) ήταν εικονικές και κάλυπταν δωροδοκίες ιατρών ένεκα υπέρ συνταγογράφησης. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις τέτοιας εικονικότητας ήταν οι περιπτώσεις
- α) του φαρμάκου για την υπέρταση DIOVAN 2012 ,για την κλινική μελέτη του οποίου καταβλήθηκε το ποσό περίπου των 4 εκ. ευρώ. Για την συγκεκριμένη περίπτωση παρουσιάστηκαν περίπου 20.000 με 40.000 περιπτώσεις ασθενών , αριθμός εξωπραγματικός σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό.
- β) περίπτωση είναι της κλινικής μελέτης STAR , για την οποία καταβλήθηκε συνολικά ποσό 500.000 ευρώ την περίοδο 2011-2012 με δείγμα ασθενών περίπου 6500. Οι εντολές για την καταβολή των ποσών στους συμμετέχοντες με μελέτες δίνονταν με εντολή των αρμοδίων υπαλλήλων της Νοβάρτις Ελλάς, με web banking, και τα χρήματα διοχετεύονταν πάντα από τον προαναφερόμενο λογαριασμό Novartis pharma AG απευθείας στους λογαριασμούς των δωροδοκούμενων αποδεκτών. Τα έντυπα ( εν οίδει τιμολογίου) βάσει των οποίων γίνονταν οι πληρωμές στους ιατρούς, εν συνεχεία αποστέλλονταν στην μητρική εταιρεία στην Ελβετία και σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα καταστρέφονταν……»