Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η κυβέρνηση της Ιταλίας φέρονται να έχουν καταλήξει σε προκαταρκτική συμφωνία για την αποζημίωση ορισμένων επενδυτών οι οποίοι αγόρασαν μετοχές χρεοκοπημένων τραπεζών, όπως ανέφερε στο πρακτορείο Reuters Ιταλός αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Με βάση το ρυθμιστικό πλαίσιο που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα bail-in το 2016, το οικονομικό βάρος στις τραπεζικές διασώσεις επωμίζονται οι μέτοχοί τους και δευτερευόντως οι ομολογιούχοι και όχι οι φορολογούμενοι της εκάστοτε χώρας.
Οι μέτοχοι, αλλά και ομολογιούχοι των ιταλικών τραπεζών οι οποίες χρεοκόπησαν και διεσώθησαν μετά το 2016, δηλαδή της Monte dei Paschi και δύο μικρότερων τραπεζικών ιδρυμάτων στη βόρεια και βορειοανατολική Ιταλία, συνεισέφεραν για την αναδιάρθρωση των τραπεζών στις οποίες είχαν επενδύσει.
Με βάση ωστόσο τη νέα προκαταρκτική συμφωνία ανάμεσα σε ΕΕ και Ιταλία, οι ομολογιούχοι και οι μέτοχοι των χρεοκοπημένων ιταλικών τραπεζών θα μπορούσαν να διεκδικήσουν τα χρήματα τους πίσω, όπως ανέφερε η πηγή του Reuters.
“Η Επιτροπή βρίσκεται σε εποικοδομητικές επαφές με την Ιταλία σχετικά με τα προτεινόμενα μέτρα” ανέφερε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες Βλάντις Ντομπρόβσκις, αρνούμενος οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.
H συμφωνία φέρεται να προβλέπει ότι μέτοχοι με ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο των 35.000 ευρώ και περιουσιακά στοιχεία κάτω των 100.000 ευρώ θα αποζημιωθούν αυτόματα για τις απώλειες που υπέστησαν κατά τις τις τραπεζικές διασώσεις.
Το νέο πλαίσιο θα ωφελήσει κυρίως Ιταλούς αποταμιευτές οι οποίοι είχαν αναγκαστεί να αγοράσουν τραπεζικές μετοχές σε αντάλλαγμα για ενυπόθηκα δάνεια, σε συναλλαγές που πλέον θεωρούνται “δόλιες”, ωστόσο οι οι επικριτές του μέτρου σημειώνουν ότι είναι απίθανο όλοι όσοι δικαιούνται να αξιώσουν αποζημίωση βάσει εισοδηματικών κριτηρίων να έπεσαν θύματα της αισχροκέρδειας.