Για δεύτερη φορά καταδικάσθηκε πρώην χειρουργός του νοσοκομείου Καλαμάτας για θάνατο ασθενούς

147

Σε δεύτερο βαθμό καταδικάσθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Καλαμάτας πρώην επιμελητής της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, καθώς κρίθηκε και αυτή τη φορά ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια.
Ο συγκριμένος γιατρός έχει δικασθεί για το θάνατο ενός βρέφους 10 μηνών και χθες για το θάνατο ενός 82χρονου ασθενούς.
Ειδικότερα, τον Αύγουστο του 2016 δικάστηκε σε δεύτερο βαθμό για το θάνατο ενός βρέφους 10 μηνών, το οποίο πέθανε εξαιτίας κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων, όταν έπεσε από το κρεβάτι, το πήγαν στο νοσοκομείο, αλλά ο γιατρός έδωσε εξιτήριο χωρίς να διαγνώσει ότι υπήρχε σοβαρό πρόβλημα. Για το θάνατο του μωρού δικάσθηκε σε 18 μήνες φυλάκισης με αναστολή, ενώ τότε του αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου.
Χθες δικάσθηκε σε φυλάκιση 20 μηνών για το θάνατο ενός ηλικιωμένου από περιτονίτιδα το Μάρτιο του 2012. Πρωτόδικα είχε καταδικασθεί για το θάνατο του 82χρονου σε φυλάκιση 2 ετών.

Ρήξη του λεπτού εντέρου
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν, ο 82χρονος πήγε το Μάρτιο του 2012 στο νοσοκομείο με έντονο κοιλιακό άλγος. Εισήχθη στα Επείγοντα στις 3.30 τα ξημερώματα και ο ειδικευόμενος γιατρός της Χειρουργικής τού έκανε εξετάσεις, του χορήγησε παυσίπονα και ενημέρωσε τον επιμελητή του.
Ο επιμελητής εξέτασε τον ηλικιωμένο ασθενή στις 7.30 το πρωί, ενώ το μεσημέρι τού δόθηκε εξιτήριο και αποχώρησε. Λίγη ώρα αργότερα και ενώ βρισκόταν στον αυτοκινητόδρομο με οικείους του, η κατάσταση του 82χρονου επιδεινώθηκε και διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Τρίπολης. Εκεί ο ηλικιωμένος κατέληξε και η νεκροτομή έδειξε ότι υπήρχε μικρή ρήξη του λεπτού εντέρου και η φλεγμονή που είχε δημιουργηθεί τού προκάλεσε περιτονίτιδα.

Ένοχος και δεύτερη φορά
Σε πρώτο βαθμό κατηγορούμενος ήταν και ο ειδικευόμενος γιατρός που είχε επιληφθεί, όμως αθωώθηκε από το δικαστήριο. Είχε πει, μάλιστα, πως είχε κάνει όλα όσα προβλέπονται και ενημέρωσε τηλεφωνικά τον επιμελητή του για την κατάσταση του ασθενούς.
Ο κατηγορούμενος χειρουργός, ο οποίος πλέον έχει συνταξιοδοτηθεί, αλλά υπηρέτησε επί πολλά στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, δεν παρευρέθη στην εκδίκαση της υπόθεσης, εκπροσωπήθηκε όμως από δικηγόρο.
Ωστόσο, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό είχε αρνηθεί ότι ενημερώθηκε από τον ειδικευόμενο γιατρό όταν έγινε η εισαγωγή του ασθενούς και πως όταν εξέτασε τον ασθενή, δεν παρουσίαζε συμπτώματα που να τον ανησυχήσουν.
Τελικά, το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο, ενώ αρνήθηκε την αναγνώριση οποιουδήποτε ελαφρυντικού και του επέβαλλε ποινή φυλάκισης 20 μηνών.