ΗΠΑ σε Τουρκία: Να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης

163
Σχολή της Χάλκης

Κατηγορηματική θέση υπέρ της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης πήρε ο Αμερικανός πρέσβης, αρμόδιος για τις διεθνείς θρησκευτικές ελευθερίας, Σαμ Μπράουνμπακ.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μπράουνμπακ υπογράμμισε ότι «στηρίζουμε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και το κάνουμε εδώ και καιρό. Πρέπει να επαναλειτουργήσει κι έπρεπε αυτό να είχε γίνει πολλά χρόνια πριν».

Ο Αμερικανός πρέσβης, που προ ημερών επισκέφθηκε την Ελλάδα και είχε σειρά επαφών με εκπροσώπους της πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας, σημείωσε ότι «είναι πραγματικά καιρός, η τουρκική κυβέρνηση να το επιτρέψει να συμβεί. Δεν υπάρχουν πραγματικά δικαιολογίες, γιατί να μην συμβεί αυτό».

Ο Σαμ Μπράουνμπακ τόνισε ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι ένα σημαντικό θέμα στην κλίμακα των ζητημάτων των θρησκευτικών ελευθεριών.

«Αφορά την εκπαίδευση των μελλοντικών γενεών των ορθόδοξων ιερέων σε ένα πολύ βασικό σχολείο, που έκλεισε», προσέθεσε, επισημαίνοντας ότι έχει έρθει η στιγμή, η τουρκική κυβέρνηση να επιτρέψει εκ νέου την επαναλειτουργία της Σχολής.

Μοναδικό στον κόσμο το Άγιο Όρος

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του Αμερικανού διπλωμάτη στην Ελλάδα, προτού αναχωρήσει από τη Θεσσαλονίκη, ήταν το Άγιο Όρος, για το οποίο δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του, λέγοντας πως είναι «ένα ιδιαίτερο μέρος», που σε όμοιό του δεν έχει ξαναπάει «πουθενά στον κόσμο».

«Ήταν η πρώτη μου φορά και μπορώ να καταλάβω γιατί οι άνθρωποι πηγαίνουν εκεί. Είναι η ιστορία του μέρους, τα τεχνουργήματα που είδα. Αυτά τα απίθανα πράγματα που βλέπεις, οι εικόνες… ήταν υπέροχα. Είχα ένα πολύ καλό ταξίδι εκεί και ήταν συναρπαστικό να τα βλέπεις όλα αυτά. Αυτό που μου κίνησε το ενδιαφέρον είναι η σπουδαιότητα του Αγίου Όρους για ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο και ιδιαίτερα για τον ορθόδοξο κόσμο. Είναι ένα αρκετά απομονωμένο μέρος, δύσκολα προσεγγίσιμο, αλλά μέσα απ’ αυτό αναδύεται τόση πολλή πνευματικότητα για την Ορθοδοξία», αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπράουνμπακ.

Σε εξαιρετική κατάσταση οι θρησκευτικές ελευθερίες στην Ελλάδα

Ο Αμερικανός διπλωμάτης χαρακτηρίζει εξαιρετική την κατάσταση των θρησκευτικών ελευθεριών στην Ελλάδα. «Οι άνθρωποι εδώ», λέει, «είναι ελεύθεροι να ασκούν τα θρησκευτικά τους δικαιώματα, όποια έχουν επιλέξει, όταν το επιθυμούν, ή να μην το κάνουν και καθόλου. Είναι πολύ καλή (η κατάσταση),ένα μοντέλο για τις θρησκευτικές ελευθερίες».

Το αποτέλεσμα των συναντήσεων, όπως αναφέρει ο κ. Μπράουνκμπακ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «είναι μια προσπάθεια από την πλευρά μας να καθιερώσουμε μια μεγαλύτερη σύνδεση με τον ορθόδοξο χριστιανικό κόσμο. Έχουμε έναν πρέσβη που συνδέεται με το Βατικανό για τον Καθολικισμό, αλλά δεν έχουμε ένα πραγματικό σημείο επαφής με τον Ορθόδοξο κόσμο. Μέρος της προσπάθειάς μου είναι να το ξεκινήσουμε αυτό μ’ έναν συστηματικό και καθαρό τρόπο».

Διαβάστε αυτό πριν αποχωρήσετε!
Το Νομικό μας Γραφείο απευθύνεται σε ιδιώτες και επιχειρήσεις προσφέροντας δωρεάν νομική ενημέρωση, μέσω νομικής αποδελτίωσης και ποικίλων νομικών πληροφοριών, που παρέχονται μέσω της ιστοσελίδας μας. Ένα Like στις σελίδες μας κοινωνικής δικτύωσης θα αποτελέσει για όλους μας μία ηθική αναγνώριση και θα ενισχύσει το έργο μας. 
Σας ευχαριστούμε!