Συντεταγμένα η Κυπριακή Δημοκρατία αντιδρά βήμα προς βήμα στην τουρκική τακτική «επίδειξης σημαίας» και δημιουργίας τετελεσμένων εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Η Λευκωσία, ως φαίνεται καλά προετοιμασμένη, προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες θεσμικές και νομικές ενέργειες για να ακυρώσει στην πράξη τις τουρκικές κινήσεις. Άλλωστε, η Λευκωσία από την πρώτη στιγμή που το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» βρέθηκε στα δυτικά της Πάφου έτυχε της υποστήριξης των ΗΠΑ, της Ε.Ε., της Αιγύπτου και του Ισραήλ, αλλά και της Ρωσίας όσον αφορά στην πειρατική δραστηριότητα που αναπτύσσει η Άγκυρα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή» της Λευκωσίας, η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην κατάθεση συντεταγμένων για τις θαλάσσιες περιοχές μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, σχετικά με τις γεωτρήσεις που έχει προγραμματίσει η Άγκυρα στα δυτικά του νησιού και οι οποίες τις τελευταίες ημέρες έχουν κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, οι διπλωματικές υπηρεσίες προχώρησαν στην ετοιμασία του σχετικού φακέλου με τις συντεταγμένες και τον κατέθεσαν στα Ηνωμένα Έθνη το περασμένο Σάββατο.
Οι συντεταγμένες που κατατέθηκαν αφορούν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου – Τουρκίας. Η σχετική διαδικασία από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, θα δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.
Επίσης, το ερχόμενο Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου. Όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, παράλληλα ετοιμάζεται η σχετικά λίστα προκειμένου να ενεργοποιηθεί η έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης για πρόσωπα που προσφέρουν υπηρεσίες στο τουρκικό γεωτρύπανο.
Η διαδικασία έκδοσης των διεθνών ενταλμάτων σύλληψης θα γίνει στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εντός της ημέρας. Σε ό,τι αφορά στο κατά πόσο οι Tούρκοι έχουν ξεκινήσει εργασίες ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως από τις πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους οι αρχές ασφαλείας στο γεωτρύπανο δεν παρατηρείται δραστηριότητα που να παραπέμπει σε κάτι τέτοιο.
(Ο χάρτης με τις συντεταγμένες που κατέθεσε η Κύπρος στον ΟΗΕ. Αφορά στην οριοθέτηση της κυπριακής ΑΟΖ, βόρεια, βορειοανατολικά και δυτικά της Μεγαλονήσου. Ο «Πορθητής» βρίσκεται δυτικά, 60 χιλιόμετρα, από την παραλία της Πάφου)
Σε επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ζητεί από τον διεθνή οργανισμό τη λήψη άμεσων μέτρων, τα οποία θα αποτρέψουν την Τουρκία από το να προχωρήσει σε παράνομες δραστηριότητες και γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Χαρακτηρίζει τις πρόσφατες τουρκικές ενέργειες δυτικά της Πάφου «απειλή κατά της ειρήνης και της διεθνούς ασφάλειας».
Η επιστολή απεστάλη στον ΟΗΕ την Πέμπτη 2 Μαΐου.
Διαβάστε αυτούσια την επιστολή:
Επικοινωνώ μαζί σας για να σας μεταφέρω τις τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις σχετικά με τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στη θαλάσσια ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες μας δημιουργούν επείγουσα ανησυχία.
Σε συνέχεια των τουρκικών παράνομων σεισμικών ερευνών στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και την έντονη στρατιωτικοποίηση των εν λόγω περιοχών, έχουμε λάβει πληροφορίες ότι η Τουρκία προτίθεται να προχωρήσει σε διερευνητικές γεωτρήσεις σε περιοχές που εμπίπτουν εντός της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Είμαι σίγουρος ότι συμφωνείτε πως αν η Τουρκία προχωρήσει σε τέτοια πρωτόγνωρη παράνομη ενέργεια, θα αποτελούσε παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δίκαιου και τάξης, περιλαμβανομένης της σύμβασης για το Δίκαιο Θαλάσσης, οι πρόνοιες του οποίου έχουν προ πολλού καταστεί εθιμικό δίκαιο. Θα αποτελούσε παράλληλα απειλή κατά της ειρήνης και διεθνούς ασφάλειας, σε πλήρη αντίθεση με τη χάρτα των Ηνωμένων Εθνών.
Επιπλέον, αν η Τουρκία υλοποιήσει τα πιο πάνω, θα αποτελέσει ένα καταστροφικό πλήγμα στις εν εξελίξει προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίτευξη συνολικής λύσης, για τις οποίες είμαστε έντονα δεσμευμένοι.
Ολοκληρώνοντας, επιθυμώ να τονίσω ότι αναμένουμε την άμεση δράση και λήψη των απαραίτητων μέτρων από τα Ηνωμένα Έθνη ως θεματοφύλακες της διεθνούς ειρήνης, ούτως ώστε να αποτραπεί η Τουρκία να προχωρήσει στις παράνομες ενέργειές της.
Αυτό δεν είναι μόνο απαραίτητο για τον σεβασμό των δικαιωμάτων ενός κράτους – μέλους των Ηνωμένων Εθνών, αλλά επίσης για τη διασφάλιση του διεθνούς δικαίου, των αρχών και αξιών που εδράζονται τα Ηνωμένα Έθνη, ως επίσης και διατήρησης της προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επανένωση της Κύπρου.