Κανένα πρόβλημα με τις σπουδές στη Βρετανία λέει ο Βρετανός υπουργός Παιδείας – Η πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου Κέητ Σμιθ ξεκαθαρίζει οτι δεν υπάρχει θέμα με τους Ελληνες φοιτητές
Οι φοιτητές που προέρχονται από χώρες-μέλη της ΕΕ και θα ξεκινήσουν τις σπουδές τους στη Αγγλία την ακαδημαϊκή χρονιά 2020/21, θα έχουν τα ίδια δίδακτρα καθώς και την ίδια οικονομική υποστήριξη (φοιτητικό δάνειο) όπως και οι βρετανοί φοιτητές για όλη τη διάρκεια του προγράμματος των σπουδών τους ανακοίνωσε χθες υπουργός Παιδείας της Βρετανίας ανακοίνωσε από τις Βρυξέλες. Υπενθυμίζεται ότι στη Σκωτία, τα πτυχιακά προγράμματα είναι δωρεάν.
Η πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου Κέητ Σμιθ μιλώντας την περασμένη Κυριακή στο “Πρώτο Θέμα” ερωτηθείσα σχετικά για την ανησυχία των Ελλήνων φοιτητών λόγω brexitξεκαθάρισε οτι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για όσους σπουδάζουν τώρα στα Πανεπιστήμια ή θέλουν να σπουδάσουν σε αυτά.
Χιλιάδες Έλληνες αναζητούν “καταφύγιο γνώσης” στην αγγλική γλώσσα αλλά και στις σπουδές στην Αγγλία. Οι Ελληνες φοιτητές αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες αποφοίτων βρετανικών Πανεπιστημίων στον κόσμο . Σύμφωνα με την γλώσσα της αριθμητικής στην Μεγάλη Βρετανία σπουδάζουν 11000 Ελληνες αυτήν την στιγμή ενώ 17000 σπουδάζουν σε κολλέγια που συνεργάζονται με αγγλικά Πανεπιστήμια.
Το Βρετανικό Συμβούλιο γιορτάζει εφέτος τα 80 χρόνια παρουσίασης στην Ελλάδα και με πολιτιστικές εκδηλώσεις όλο το καλοκαίρι από το Ηρώδειο έως το Φεστιβαλ Χορού Καλαμάτας ”αποδεικνύει” οτι Βρετανικό Συμβούλιο δεν σημαίνει μόνο Lower και Proficiency. Είναι χαρακτηριστικό οτι στην Ελλάδα το 1939 ιδρύεται γραφείο στην Αθήνα από τα πρώτα στην ιστορία του Οργανισμού. Το 1945 ξεκινάει η λειτουργία στη Θεσσαλονίκη του δεύτερου γραφείου ενώ όταν ανοίγει το γραφείο της Αθήνας εγγράφονται περισσότεροι από 7000 μαθητές σε μία εβδομάδα . Το 1958 διενεργούνται για πρώτη φορά οι εξετάσεις Αγγλικών του Cambridge
Ο “χάρτης” γλωσσομάθειας της αγγλικής γλώσσας όπως αποκαλύπτεται σε αριθμούς περιλαμβάνει το στοιχείο οτι 400.000 Ελληνες είναι απόφοιτοι Βρετανικών Πανεπιστημίων αποτελώντας μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες αποφοίτων στον κόσμο.
Περισσότεροι από 30.000 Ελληνες σπούδαζαν στην Βρετανία ετησίως την δεκαετία του ’80 ενώ περίπου 11000 Ελληνες σπουδάζουν ετησίως την τελευταία δεκαετία . 17000 Ελληνες σπουδάζουν σε βρετανικά προγράμματα σπουδών στην Ελλάδα. Αξιοσημείωτο είναι οτι 1.500.000 Ελληνες έχουν λάβει πιστοποίηση από το βρετανικό Συμβούλιο ενώ 2000 παιδιά και ενήλικες παρακολουθούν μαθήματα αγγλικών κάθε χρόνο στο διδακτικό κέντρο.
H δράση του Συμβουλίου δεν περιορίζεται μόνο στην εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας. Το Συμβούλιο έχει αναπτύξει μία πολυσχιδή δράση, υλοποιώντας σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων από το 2012, ενώ είναι συνδιοργανωτής του Athens Science Festival.
Η Βρετανίδα πρέσβης στην Αθήνα στον χαιρετισμό της κατά τη διάρκεια ανακοίνωσης για τα 80 χρόνια παρουσίας του Βρετανικού Συμβουλίου στην Ελλάδα, έκανε μια ιστορική αναδρομή ξεκινώντας από τον πρώτο διευθυντή του, καθηγητή Ρουθ, και την πρώτη του στέγη στην οδό Ερμού, έως τη σημερινή πλούσια και πολυσχιδή δράση του. Υπογράμμισε ότι η υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών του και οι καινοτόμες μέθοδοι που εφαρμόζει καθιέρωσαν ήδη από πολύ νωρίς το Βρετανικό Συμβούλιο ως κορυφαίο κέντρο γλωσσομάθειας στη συνείδηση των Ελλήνων.
H κ. Σμιθ τόνισε: «Δίχως υπερβολή, οι δεσμοί Ελλήνων και Βρετανών, σε προσωπικό, ακαδημαϊκό, επαγγελματικό επίπεδο, δεν θα ήταν τόσο ισχυροί και γόνιμοι, χωρίς την καίρια συμβολή του Βρετανικού Συμβουλίου. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, το Βρετανικό Συμβούλιο φέρνει σε επαφή εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους με τη κουλτούρα, την επιστήμη, τις τέχνες και βεβαίως τη γλώσσα της χώρας μου. Αλλά κάνει και κάτι παραπάνω: δημιουργεί δεσμούς, ανοίγει ορίζοντες, καλλιεργεί το ενδιαφέρον και -τολμώ να πω- την αγάπη για τη Βρετανία».Επίσης, τόνισε τη σημασία των σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ χωρών και τις ανταλλαγές ιδεών και πολιτισμού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του σήμερα. «Η παιδεία, ο πολιτισμός και η επικοινωνία, άρα και η γλώσσα, δεν είναι θέματα δευτερεύοντα. Μ’ αυτή την έννοια, θα έλεγα πως οι στόχοι του Βρετανικού Συμβουλίου σήμερα δεν διαφέρουν πολύ από τους στόχους του καθηγητή Ρουθ το 1939».
Η διευθύντρια του Βρετανικού Συμβουλίου, Αναστασία Ανδρίτσου, αναφέρθηκε στις καινοτομίες στη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας, με προγράμματα για παιδιά 3-5 ετών, τα καλοκαιρινά προγράμματα σε Ελλάδα και Βρετανία, αλλά και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την εκμάθηση της αγγλικής σε περισσότερα από 600 προσφυγόπουλα στου Σκαραμαγκά.
Είχε προηγηθεί δημοσίευμα στην εφημερίδα Guardian. Σε κάθε περίπτωση η βρετανική κυβέρνηση εγγυάται σε ανακοίνωσή της ότι δεν θα υπάρξει αύξηση στα δίδακτρα που καλούνται να καταβάλουν Ευρωπαίοι φοιτητές, οι οποίοι επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για σπουδές στα Πανεπιστήμια της Αγγλίας το 2019
Οι φοιτητές της Ε.Ε. αντιπροσωπεύουν περισσότερους από 80.000 από τους 1.6 εκατομμύρια προπτυχιακούς φοιτητές σε Πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων και 65.000 σπουδάζουν στην Αγγλία και σχεδόν 50.000 είναι μεταπτυχιακοί.