Παράνομη νομοθέτηση και παράνομη παράλειψη νομοθέτησης (ΔΠΑ 2947/2019, 28ο Τμήμα)
Αγωγή αποζημίωσης παρόχου υπηρεσιών επικοινωνίας – παράνομη νομοθέτηση και παράνομη παράλειψη νομοθέτησης – υποχρέωση προβολής και των δύο ως άνω (επάλληλων) αιτιολογιών για τη νομική βασιμότητα της αγωγής, καθώς και ακριβούς προσδιορισμού της περιουσιακής του ζημίας (ποσοστό κόστους), για το ορισμένο αυτής.
ΔΠΑ 2947/2019, 28ο Τμήμα
Στο πλαίσιο του καθορισμού των διαδικασιών και των τεχνικών άρσεως του τηλεφωνικού απορρήτου, η εξουσιοδοτική διάταξη του άρθρου 9 του ν. 3115/2003, θεσπίζει υποχρέωση της Διοίκησης να προβεί, σε συμμόρφωση με την επιταγή της παρ. 2 του άρθρου 19 του Συντάγματος, σε έκδοση κανονιστικής πράξης, με την οποία θα ρυθμίζεται, μεταξύ άλλων, ο καταμερισμός, μεταξύ του παρόχου υπηρεσιών επικοινωνίας και της αρμόδιας αρχής, τόσο του κόστους του απαιτούμενου εξοπλισμού όσο και του κόστους της διαδικασίας άρσης του απορρήτου.
Συνεπώς, η παράλειψη έκδοσης τέτοιας κανονιστικής πράξης, συνιστά περίπτωση παράνομης παράλειψης νομοθέτησης, ενώ η κατ’ εξουσιοδότηση εκδοθείσα διάταξη των άρθρων 6 παρ. 2 και 7 παρ. 4 του π. δ/τος 47/2005, η οποία ρητώς ορίζει ότι το κόστος εξοπλισμού επιβαρύνει αποκλειστικώς τον πάροχο της υπηρεσίας, συνιστά, επακολούθως, παράνομη νομοθέτηση (ΣτΕ 4170/2011).
Επομένως, η σχετική αγωγή παρόχου επικοινωνιών, της οποίας η νομική βάση στηρίζεται μόνο στην ανωτέρω παράνομη νομοθέτηση της Διοίκησης, όχι δε και στην παράνομη παράλειψη αυτής, είναι απορριπτέα ελλείψει αιτιώδους συνδέσμου μεταξύ του προβαλλόμενου από την ενάγουσα ζημιογόνου γεγονότος και της ζημίας που υπέστη αυτή εξαιτίας της αναβάθμισης και της συντήρησης του εξοπλισμού άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών αποκλειστικά με δικές της δαπάνες.
Τέλος, ο μη προσδιορισμός του ακριβούς ποσοστού, κατά το οποίο η ενάγουσα θα συμμετείχε στο ανωτέρω κόστος, ελλείψει επιμερισμού του, δεν καθιστά εφικτό τον υπολογισμό της μείωσης της περιουσίας της (ζημίας), απορριπτομένης της αγωγής και ως αόριστης για το λόγο αυτό.
Πηγή: adjustice.gr