Το ενδεχόμενο να προτείνει την έναρξη της πειθαρχικής διαδικασίας για Ιταλία εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται αξιωματούχο με γνώση του θέματος. Ενδεχόμενη έναρξη της διαδικασίας θα μπορούσε να οδηγήσει χρηματική ποινή ποινή ύψους 3,5 δισ. ευρώ (4 δισ. δολάρια).
Το βήμα αυτό θα μπορούσε να γίνει στο πλαίσιο της τακτικής διαδικασίας παρακολούθησης του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πιθανότατα στις 5 Ιουνίου. Ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομάσει, ανέφερε πως η απόφαση δεν έχει οριστικοποιηθεί, ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Ιταλίας αρνήθηκε να σχολιάσει.
Ωστόσο μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης η απόδοση των 10ετών ομολόγων της χώρας ανέβηκε κατά 6 μονάδες βάσης στο 2,61%.
Όπως σημειώνει το πρακτορείο η ενδεχόμενη σύσταση της Κομισιόν θα είναι μόνο ένα βήμα σε μια μακρόχρονη, περίπλοκη διαδικασία, η οποία απαιτεί από τις κυβερνήσεις της ΕΕ να ζυγίσουν αρκετές φορές τις αποφάσεις τους. Η ΕΕ δεν έχει επιβάλει ποτέ πρόστιμο σε μια χώρα για τον προϋπολογισμό της μέχρι στιγμής.
Σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, τα μέλη του μπλοκ πρέπει να διατηρήσουν το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ και το χρέος κάτω από το 60% του ΑΕΠ.
Οι χώρες με χρέος που ξεπερνά αυτό το επίπεδο θα πρέπει να το μειώνουν με ικανοποιητικό ρυθμό.
Λίγους μόλις μήνες πριν η Επιτροπή είχε αποφασίσει να μην ξεκινήσει μια λεγόμενη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας, αφού η λαϊκίστικη κυβέρνηση της χώρας δεσμευόταν να περιορίσει ορισμένες από τις δαπάνες της.
Ο Ιταλός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα προωθήσει τις απαιτήσεις της ΕΕ κατά τη σύνταξη του επόμενου προϋπολογισμού. Σημειώνεται ότι το κόμμα του κατήγαγε μια έντονη νίκη στις ευρωπαϊκές βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.
“Μου είπαν ότι μια επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ιταλική οικονομία είναι στο δρόμο της”, δήλωσε ο Σαλβίνι στο Μιλάνο. “Νομίζω ότι οι Ιταλοί έδωσαν σε εμένα και στην κυβέρνηση εντολή να επανεξετάσω εντελώς, με ήρεμο και εποικοδομητικό τρόπο τις παραμέτρους που οδήγησαν σε άνευ προηγουμένου αστάθεια της εργασίας, ανεργία και άγχος”.