Αδιαφορία για το Κτηματολόγιο εξακολουθούν να επιδεικνύουν οι πολίτες. Παρότι πολλές από τις προθεσμίες φτάνουν στο τέλος τους, οι δηλώσεις υποβάλλονται με το σταγονόμετρο, γεγονός που οδήγησε στην ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερες παρατάσεις. Το ποσοστό συμμετοχής ξεπερνά μετά βίας το 17%, καθώς από τα συνολικά 12.608.580 δικαιώματα που περιλαμβάνονται στις 24 τρέχουσες συμβάσεις, έχουν υποβληθεί δηλώσεις για τα 2.146.391. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεγαλύτερη συμμετοχή (41,18%) καταγράφεται στα νησιά Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κω και Ρόδο, όπου η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων εξέπνευσε αυτή την εβδομάδα και αναμένεται πλέον η υπουργική απόφαση για περαιτέρω παράταση. Η οικονομική συγκυρία, η έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας, η χαμηλή αξία πολλών ακινήτων συνιστούν τις βασικές αιτίες αδιαφορίας των πολιτών, με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διπλωματούχων Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών να έχει επισημάνει έγκαιρα ότι στην περίπτωση που η συμμετοχή των πολιτών δεν θα πλησιάσει το 50% ουσιαστικά δεν θα “υπάρχει” Κτηματολόγιο.
Υποτονική είναι μέχρι στιγμής η συμμετοχή και στην προανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στην Αθήνα, με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να έχουν ακόμα στη διάθεσή τους έναν μήνα για να ελέγξουν τα στοιχεία τους και να προβούν στις απαραίτητες διορθώσεις. Στο μεταξύ, το Ελληνικό Κτηματολόγιο ανακοίνωσε τρίμηνες παρατάσεις για τους κατοίκους εξωτερικού σε όλες τις περιοχές που βρίσκονται υπό κτηματογράφηση. Οι νέες προθεσμίες εκπνέουν σταδιακά από Αύγουστο έως Οκτώβριο. Όμως, όσοι πολίτες δεν δηλώσουν τα ακίνητά τους κινδυνεύουν να τα χάσουν. Όσα ακίνητα δεν δηλωθούν θα χαρακτηριστούν “αγνώστου ιδιοκτήτη” και σε βάθος επταετίας θα περάσουν στα χέρια του Δημοσίου. Υπάρχουν μάλιστα περιοχές που η συμμετοχή κινείται σε μονοψήφια επίπεδα.
Η χαμηλή προσέλευση οδήγησε το υπουργείο Περιβάλλοντος στην απόφαση να θεσμοθετήσει τη δυνατότητα εξάμηνης παράτασης των προθεσμιών, πέραν της τρίμηνης που προβλέπει ο νόμος. Η παράταση θα δίνεται με υπουργική απόφαση και δεν είναι σε καμία περίπτωση μια γενική παράταση. Αντίθετα θα αφορά πολύ συγκεκριμένες περιοχές για τις οποίες ο υπουργός θα κρίνει κάθε φορά την ύπαρξη των ιδιαίτερων συνθηκών και προβλημάτων που θα καθιστά επιβεβλημένη μια παράταση.