Μπαράζ παραβιάσεων, υπερπτήσεις σε νησιά αλλά και εικονικές αερομαχίες τουρκικών αεροσκαφών με μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) κατέγραψε τις προηγούμενες ημέρες το ΓΕΕΘΑ. Παρά το γεγονός ότι Αθήνα και Αγκυρα βρίσκονται θεωρητικά σε συζητήσεις για αναθέρμανση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), οι παραβιάσεις των εορταστικών ημερών καταδεικνύουν την τεράστια απόσταση που μένει να διανυθεί έως ότου οι δύο πλευρές κατορθώσουν να καταλήξουν σε μια σχετική συμφωνία. Υπενθυμίζεται ότι στα ΜΟΕ περιλαμβάνονταν παραδοσιακά οι θερινές περίοδοι και οι θρησκευτικές εορτές.
Την Τρίτη του Πάσχα ένα τουρκικό F-16 πέταξε σε ύψος 5.400 ποδών πάνω από τη Ρω. Συνολικά προχθές καταγράφηκαν εννέα εμπλοκές ελληνικών με τουρκικά F-16. Τη Μεγάλη Παρασκευή καταγράφηκαν, επίσης, δύο εμπλοκές μαχητικών. Ο μεγάλος αριθμός εικονικών αερομαχιών αναδεικνύει μια νέα πρακτική, την παραμονή των τουρκικών μαχητικών εντός FIR Αθηνών ακόμα και μετά την αναχαίτισή τους. Εν ολίγοις, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ατυχήματος πάνω από το Αιγαίο.
Ακόμη μία λεπτομέρεια εντοπίζεται στο ότι και τις δύο ημέρες η τουρκική αεροπορία χρησιμοποίησε για την πραγματοποίηση των παραβιάσεων μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV). Η συγκεκριμένη πρακτική τείνει να γίνει ολοένα και πιο τακτική, γεγονός το οποίο αυξάνει ιδιαίτερα την ανησυχία της Π.Α., καθώς η αύξηση του ρυθμού χρήσης UAV από τους Τούρκους φαίνεται να αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού στο Αιγαίο. Παράλληλα, η Αγκυρα εξέδωσε χθες δύο NAVTEX για την εκτέλεση γυμνασίων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Οπως αποκάλυψε η «Κ» πριν από λίγες ημέρες, η Αγκυρα σχεδιάζει, επίσης, να κάνει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα μέσα στο καλοκαίρι, ασκώντας ακόμα μεγαλύτερη πίεση προς την Αθήνα.
Η τουρκική κινητικότητα αποδίδεται στη μακροπρόθεσμη πολιτική της Αγκυρας να προβάλει τις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, αλλά και στη συγκυρία. Οπως απέδειξε η «συνάντηση των γαμπρών» (Μπεράτ Αλμπαϊράκ και Τζάρεντ Κούσνερ) στην Ουάσιγκτον προ δύο εβδομάδων, αλλά και οι πληροφορίες για επικείμενη επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στην Αγκυρα και συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιθανότατα τον ερχόμενο Ιούλιο, το μπρα ντε φερ περί τους S-400 ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία απέχει μακράν από το τέλος του.
Ουκ ολίγοι στην Αθήνα εκτιμούν ότι η τουρκική πίεση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο αντηχεί και στην Ουάσιγκτον, σε μια περίοδο που οι Αμερικανοί επενδύουν στην Ελλάδα και στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η υπόρρητη ανησυχία εστιάζεται, βέβαια, στο αν πιθανή αναθέρμανση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων σημάνει και την παράλληλη μείωση του ενδιαφέροντος της Ουάσιγκτον για την Ελλάδα και σε ποιο βαθμό. Την αβεβαιότητα επιτείνει η παραδοσιακή «χαλάρωση» που παρατηρείται στην Αθήνα κατά τις περιόδους αμέσως πριν από τη διεξαγωγή εκλογών.Έντυπη