Επτά κρίσιμα σημεία ενδιαφέροντος στις ευρωπαϊκές εκλογές εντοπίζει το BBC σε ανάλυσή του. Τα ποσοστά των παραδοσιακών δυνάμεων, οι συμμαχίες της ακροδεξιάς, η πιθανή άνοδος των «πράσινων» και η εκπροσώπηση των γυναικών συγκαταλέγονται σε αυτά.
Η απήχηση των παραδοσιακών δυνάμεων
Τα κεντροδεξιά και τα κεντροαριστερά κόμματα κυριαρχούν παραδοσιακά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατακτώντας παραδοσιακά πάνω από το 50% των εδρών. Κανείς δεν προβλέπει μια δραματική αλλαγή σε αυτή την παλαιά τάξη πραγμάτων. Ωστόσο το κρίσιμο σημείο ενδιαφέροντος θα είναι κατά πόσον αθροιστικά οι δυνάμεις των δύο κομμάτων θα κρατήσουν ή θα χάσουν το ήμισυ των εδρών. Μια τέτοια μικρή αλλαγή θα είχε ιστορική σημασία, σχολιάζει το BBC, καθώς θα σηματοδοτούσε την αυξανόμενη σημασία των μικρότερων κομμάτων.
Οι συμμαχίες της ακροδεξιάς
Οι ακροδεξιοί εθνικιστές σπανίως έβρισκαν κοινό έδαφος, αλλά αυτή τη φορά καταβάλλουν προσπάθειες αυτό να αλλάξει. Ο Ματέο Σαλβίνι προσοαθεί να συμπήξει ένα ισχυρό μέτωπο στο ευρωκοινοβούλιο, το οποίο αποκαλεί ΕυρωπαΊκή Συμμαχία για τους Λαούς και τα Εθνη. Στις 18 Μαϊου μάλιστα συγκέντρωσε 12 ακροδεξιά κόμματα για μία κοινή καμπάνια, από τη Βουλγαρία έως τη Φινλανδία. Ένα τέτοιο γκρουπ, εφόσον προκύψει θα μπορούσε να αποτελέσει υπολογίσιμη δύναμη.
Η συμμετοχή των γυναικών
Από το 1979, ο αριθμός των γυναικών στο Ευρωκοινοβούλιο έχει διπλασιασθεί, όμως οι εκπρόσωποί τους εξακολουθούν να αποτελούν μειονότητα στην πολιτική εκπροσώπηση της ηπείρου, ιδίως στις θέσεις – κλειδιά της ΕΕ
Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν σήμερα κοντά το ένα τρίτο (37%) των 751 Ευρωβουλευτών, αριθμός που έχει διπλασιασθεί στα σαράντα χρόνια των κοινοβουλευτικών θητειών. Στις πρώτες άμεσες εκλογές του 1979, οι γυναίκες αποτελούσαν μόλις το 15% του Ευρωκοινοβουλίου. Υπάρχει αβεβαιότητα εάν αυτή η τάση θα συνεχιστεί και η όποια πτώση στην εκπροσώπηση των γυναικών, ανεξάρτητα αν θα είναι μικρή η μεγάλη, θα ήταν η ιστορικώς το πρώτο πισωγύρισμα.
Οσον αφορά στην Κομισιόν, τα περισσότερα πόστα τα κρατούν ακόμη άνδρες. Υπάρχει μία γυναίκα Επίτροπος η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι. Τη θέση του Προέδρου της Κομισιόν διεκδικούν δύο γυναίκες, αλλά η απόφαση δεν αναμένεται άμεσα.
O ρόλος του σκανδάλου «Ίμπιζα» της Αυστρίας
Το αυστριακό κυβερνητικό μοντέλο του συνασπισμού ακροδεξιάς και συντηρητικών λειτουργούσε ως το ευρωπαϊκό πρότυπο διακυβέρνησης για τους εθνικιστές, ωσότου καταρρεύσει τις μέρες πριν από τις ευρωεκλογές.
Μια περίπου εβδομάδα προτού οι Αυστριακοί προσέλθουν στις κάλπες, ένα βίντεο από το 2017 έκανε την εμφάνιση του στα γερμανικά ΜΜΕ, στο οποίο εμφανίζεται ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας να υπόσχεται κυβερνητικές συμβάσεις με εκλογική στήριξη ως αντάλλαγμα.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όλοι οι υπουργοί του Κόμματος Ελευθερίας να παραιτηθούν ή να εκδιωχθούν από την κυβέρνηση και ο συντηρητικός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς να βρεθεί αντιμέτωπος με πρόταση μομφής αμέσως μετά την κάλπη της Κυριακής.
Επομένως, το μεγάλο ερωτηματικό για την Αυστρία είναι τα ποσοστά που θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα δύο κόμματα στις αυριανές εκλογές.
Μπορεί ο Μακρόν να γίνει ένα νέο πρόσωπο για την Ευρώπη;
O Γάλλος πρόεδρος έχει συχνά δώσει έντονη σημασία στα ευρωπαϊκά ζητήματα, επιχειρώντας να τοποθετήσει τη Γαλλία στην καρδιά της Ευρώπης και των ευρωπαϊκών εξελίξεων και να «χτυπήσει» τον Ευρωσκεπτικισμό.
Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που το κόμμα του θα συμμετάσχει σε ευρωεκλογές, όντας αντιμέτωπο με τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν, σε μία ξεκάθαρη αναμέτρηση των φιλοευρωπαϊκών και ευρωσκεπτικιστικών πολιτικών δυνάμεων της Γαλλίας.
Ακόμη και μία ήττα με μικρή διαφορά για τον Μακρόν θα αποτελέσει πλήγμα για τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος είναι εδώ και μήνες αντιμέτωπος με τις αναταραχές που έχει φέρει το κίνημα τον Κίτρινων Γιλέκων.
Σημαντικό ερώτημα είναι και σε ποιά πολιτική ευρωομάδα θα ενταχθεί αυτός ο νέος πολιτικός σχηματισμός, με πιθανότερο σενάριο την ένταξη του στη Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (Alliance of Liberals and Democrats for Europe).
Θα υπάρξει πράσινο κύμα;
Μερικοί από τους μικρότερους πολιτικούς σχηματισμούς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιχειρούν να προσελκύσουν ψήφους από την αριστερά, και οι Ευρωπαίοι Πράσινοι ελπίζουν να εκμεταλλευτούν εκλογικά την αύξηση των διαδηλώσεων για την κλιματική αλλαγή.
Μάλιστα, τα κόμματα με οικολογική ατζέντα έκαναν λόγο για «πράσινο κύμα» στην αυριανή εκλογική αναμέτρηση, το οποίο μοιάζει να είναι πιο δυνατό στη Γερμανία, όπου οι Πράσινοι αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά τα ποσοστά τους.
Ωστόσο, παρότι το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής είναι ψηλά στην ατζέντα των ευρωεκλογών για τους Δανούς, τους Σουηδούς και τους Φινλανδούς ψηφοφόρους, αυτό δεν είναι απαραίτητο ότι θα αποτυπωθεί και στην κάλπη.
Τι θα γίνει με την Ουγγαρία του Ορμπαν
Ο Βίκτορ Ορμπαν και το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα του Fidesz, είναι δημοφιλή στην Ουγγαρία αλλά καθόλου αρεστοί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Το Fidesz έχει αποπεμφθεί από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το μεγαλύτερο κόμμα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, λόγω της αντιευρωπαϊκής του ρητορικής αλλά και επειδή έχει βάλει στο στόχαστρό του κορυφαία στελέχη του ΕΛΚ. Επομένως η επιλογή του Ορμάν είναι είτε να προσπαθήσει να παραμείνει στη κεντροδεξιά είτε να συμμετάσχει στην αναδυόμενη συμμαχία εθνικιστικών και αντιμεταναστευτικών κομμάτων. Μία τέτοια εξέλιξη θα έδινε στον Ματέο Σαλβίνι ένα έξτρα «μπόνους», αλλά ακόμη και αν οι δύο ηγέτες ταυτίζονται σε πολλά ζητήματα, ο Ορμπαν δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια θα είναι τα επόμενα βήματά του.