Δύο funds κλείνουν θέσεις σε Eurobank και Alpha, ενώ διατηρούνται τα στοιχήματα εναντίον Εθνικής και Πειραιώς
Υστερα από μια παρατεταμένη περίοδο σταθερής πίεσης των τραπεζικών μετοχών από τα ξένα funds που είχαν ανοίξει μεγάλες θέσεις short, οι ελληνικές τράπεζες πετυχαίνουν τις πρώτες νίκες τους εις βάρος των κερδοσκόπων: Πολλά ξένα χαρτοφυλάκια αυτής της κατηγορίας αναγκάζονται να κλείσουν ανοιχτές θέσεις προκειμένου να αποφύγουν μεγαλύτερη ζημία από την διαφαινόμενη περαιτέρω άνοδο των τιμών. Περιορίζοντας ή διακόπτοντας τις πωλήσεις “αέρα” (μετοχών που δεν έχουν), δίνουν τη δυνατότητα στο χρηματιστήριο να «ανασάνει», ενώ με τις εσπευσμένες αγορές τους ενισχύουν την ανοδική δυναμική.
Από τις τελευταίες κινήσεις των funds, μέσα στο τρίτο 10ήμερο του Μαΐου, φαίνεται ότι οι μετοχές της Alpha Bank και της Eurobank είναι οι πρώτες για τις οποίες οι short αρχίζουν να πιστεύουν ότι δεν… «έχει ψωμί» η υποτιμητική κερδοσκοπία.
Δηλαδή, ότι δεν θα επιβεβαιωθεί το «μαύρο σενάριο» στο οποίο βασιζόταν η πρόβλεψη των short για κατάρρευση των τιμών των μετοχών. Το σενάριο, σύμφωνα με το οποίο οι τράπεζες θα «κάψουν» πολλά κεφάλαια για την εξυγίανση των ισολογισμών τους και θα χρειασθεί να προσφύγουν στους μετόχους για την άντληση νέων κεφαλαίων, κάτι που θα έριχνε… στα τάρταρα τις μετοχές, φέρνοντας τεράστια κέρδη στους short.
Σάλπισαν… υποχώρηση
Στην Alpha Bank είχαν μείνει δύο, όχι μεγάλες, θέσεις short από την Oceanwood και την Lansdowne Partners.Στις 27 Μαΐου, η Oceanwood μείωσε τη θέση της από 0,92% του συνόλου των μετοχών στο 0,74%. Αυτό σημαίνει ότι προχώρησε σε αγορά 2,77 εκατ. μετοχών της Alpha. Η Lansdowne προς το παρόν διατηρεί την ανοικτή θέση της, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,83% των μετοχών, δηλαδή σε 12,8 εκατ. μετοχές.
Στη μετοχή της Eurobank, τα ίδια funds σάλπισαν… υποχώρηση: η Lansdowne μείωσε τη θέση της από 1,81% σε 1,09% στις 24 Μαΐου, ενώ η Oceanwood την περιόρισε από 1,64% σε 0,99%. Έτσι, συνολικά τα δύο funds έγιναν αγοραστές περισσότερων από 50 εκατ. μετοχών της Eurobank, για να κλείσουν τις θέσεις τους.
Η απότομη έξοδος των short από την Eurobank φαίνεται ότι συμπίπτει με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με την Grivalia. Οι short «ποντάριζαν» στα ρίσκα εκτέλεσης που έκρυβε η συγκεκριμένη επιχειρηματική κίνηση.
Με την ολοκλήρωσή της και την παράλληλη προώθηση των δύο μεγάλων τιτλοποιήσεων για την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της τράπεζας, άρχισε να φαίνεται ότι η πορεία δυναμικής ανόδου της μετοχής δεν θα σταματήσει γρήγορα και ότι εν πάση περιπτώσει έχουν περιορισθεί οι κίνδυνοι «ατυχήματος», που θα προκαλούσαν πτώση της μετοχής.
Συνεχίζουν με Εθνική-Πειραιώς
Οι δύο μετοχές, στις οποίες οι short φαίνεται να επιμένουν στα υποτιμητικά στοιχήματα είναι αυτές της Εθνικής και της Τρ. Πειραιώς.
Στη μετοχή της Εθνικής, η Oceanwood αύξησε, στις 17 Μαΐου, την ανοικτή θέση της από 1,80% σε 1,90%. Προς το παρόν, οι επενδυτές δεν φαίνεται να έχουν πεισθεί ότι το επιχειρησιακό σχέδιο που παρουσιάσθηκε από τη διοίκηση της τράπεζας θα υλοποιηθεί χωρίς σοβαρές αποκλίσεις, καταλήγοντας σε μια απόδοση κεφαλαίων της τάξεως του 11%, το 2022, γι’ αυτό και η μετοχή της Εθνικής δυσκολεύεται να ακολουθήσει την ανοδική κίνηση των άλλων μετοχών του κλάδου.
Στον τίτλο της Πειραιώς, όπου μένει ανοικτή εδώ και πολλούς μήνες μια θέση της Lansdowne, η οποία αντιστοιχεί στο 2,74% των μετοχών, δεν έχουν γίνει κινήσεις τελευταία από τους short. Δεδομένο είναι, όμως, ότι η καλή πορεία που έχει πάρει η εφαρμογή του σχεδίου εξυγίανσης χαρτοφυλακίου από τη διοίκηση Χρ. Μεγάλου κάνει τη μετοχή της Πειραιώς να ξεχωρίζει ανοδικά το τελευταίο διάστημα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ράλι που σημειώθηκε στις δύο πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας, ο τίτλος της Πειραιώς εκτινάχθηκε κατά 46%. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι, αν δεν υπάρξουν «πισωγυρίσματα» στην καλή πορεία της τράπεζας, η μείωση ή το κλείσιμο των short θέσεων είναι θέμα λίγου χρόνου.