Τις πραγματικές εθελούσιες εξόδους προσωπικού ξεκινούν οι τράπεζες, στοχεύοντας πλέον σε χαμηλότερες ηλικίες προσωπικού. Τα νέα προγράμματα εθελουσίας εξόδου θα έχουν χαμηλότερη μέγιστη αποζημίωση, αλλά θα συνοδεύονται από παροχές για την ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν εθελοντικά από τις τράπεζες.
Στο πλαίσιο αυτό, η έναρξη της νέας στρατηγικής των τραπεζών που δεν στοχεύει πλέον – όπως συνέβαινε στο παρελθόν – σε όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα αποχώρησης, προσφέροντάς τους κίνητρα για εθελούσια έξοδο, γίνεται από την Εθνική Τράπεζα και θα ακολουθήσει η Eurobank. Με τα νέα πακέτα εθελουσίας εξόδου, αν και δεν θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις εκ των προτέρων, η μεν Εθνική στοχεύει σε μείωση προσωπικού κατά 750 άτομα η δε Eurobank σε 500 – 600.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η Εθνική Τράπεζα θα “τρέξει” από την Δευτέρα 13 Μαΐου και για δύο εβδομάδες, πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στο οποίο η μέγιστη αποζημίωση είναι μειωμένη από τις 180.000 στις 170.000 ευρώ. Παράλληλα, το πακέτο της εθελουσίας συνοδεύεται από επιπλέον ποσό που θα χορηγηθεί για την τριετή αυτασφάλιση των αποχωρούντων υπαλλήλων, καθώς επίσης και πρόσθετο ποσό που θα καλύπτει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είτε για 5 χρόνια στο ΤΥΠΕΤ είτε για 15 χρόνια σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία.
Όσον αφορά το πρόγραμμα που σχεδιάζει η Eurobank και θα βγει το αμέσως προσεχές διάστημα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προβλέπει μείωση του πλαφόν της αποζημίωσης στις 160.000 από 180.000 ευρώ και θα απευθύνεται σε εργαζόμενους σε συγκεκριμένες μονάδες της Τράπεζας. Παράλληλα, η Τράπεζα σχεδιάζει και ειδικό πρόγραμμα που θα απευθυνθεί σε υπαλλήλους ηλικίας άνω των 55 ετών στους οποίους θα δοθεί αυξημένη αποζημίωση, η οποία θα κινηθεί στο εύρος των 250.000 – 270.000 ευρώ.
Η νέα στρατηγική προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου που ξεκινούν οι τράπεζες σηματοδοτεί τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται σε επίπεδο μορφής και λειτουργίας των τραπεζών, αγγίζοντας αναπόφευκτα το ανθρώπινο δυναμικό. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η μείωση της μέγιστης αποζημίωσης, για την οποία πιέζει ο SSM, θεωρώντας ακριβά τα μέχρι σήμερα πακέτα αποχώρησης, αλλά και η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, δεδομένου ότι πλέον από τις τράπεζες θα αποχωρήσουν και άτομα ηλικίας 45 ετών και κάτω.