Στις 30 Ιουνίου θα ανοίξει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων των δανειοληπτών για να υπαχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, (ν.4605/2019) καθώς τότε εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας .
Σε αυτό κατέληξαν οι επικεφαλής των θεσμών και το οικονομικό επιτελείο στη διάρκεια των επαφών τους στο πλαίσιο της τρίτης μεταμνημονιακής τους επίσκεψης στην Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, παρότι η ελληνική πλευρά τάχθηκε υπέρ του να ανοίξει άμεσα η πλατφόρμα με «χειροκίνητες» διαδικασίες (σ.σ. δηλαδή τα απαιτούμενα στοιχεία να κατατίθενται από τους δανειολήπτες) εντούτοις οι επικεφαλής των θεσμών, εξέφρασαν τη διαφωνία τους υποστηρίζοντας ότι αν δεν υπάρχουν οι αυτοματοποιημένοι «κόφτες» και ο άμεσος ηλεκτρονικός έλεγχος των απαιτούμενων δικαιολογητικών, τότε το νέο πλαίσιο μπορεί να αποτελέσει έστω και προσωρινά, καταφύγιο δανειολήπτες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις προστασίας και να χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά από στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Οι επικεφαλής των θεσμών, έθεσαν στο τραπέζι όλα τα ανοικτά ζητήματα που σχετίζονται με τα κόκκινα δάνεια, ζητώντας από την ελληνική πλευρά να επισπεύσει τις διαδικασίες για τη διαμόρφωση του νέου ενιαίου πτωχευτικού πλαισίου που θα τεθεί σε ισχύ από την 1/1/2020. Δεδομένου ότι οι διατάξεις του ν. 4605/2019 θα διατηρηθούν εν ισχύει έως το τέλος του έτους, οι θεσμοί κάλεσαν το οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει σύντομα στην κατάρτιση του νέου πλαισίου, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για να εξεταστεί και να εγκριθεί από τους θεσμούς.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο δεσμεύθηκε ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα προχωρήσει στη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας.
Πέραν αυτών, οι θεσμοί ζήτησαν και τη δημιουργία πλατφόρμας παρακολούθησης των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη. Η παρακολούθηση αυτή, θα γίνεται μέσω μιας άλλης ηλεκτρονικής πλατφόρμα, στην οποία θα καταχωρούνται το ιστορικό και η εξέλιξη των υποθέσεων που είναι σε αναμονή, ή τελεσιδικούν. Η δημιουργία της συγκεκριμένης πλατφόρμας, συμφωνήθηκε να έχει ολοκληρωθεί έως το Δεκέμβριο του 2019.