Η ΑΑΔΕ θα διαθέτει πλέον ένα τεράστιο μηχανισμό διασταυρώσεων των φορολογικών δεδομένων των επιχειρήσεων
την τελική ευθεία εισέρχεται η εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων και τιμολογίων, καθώς η ΑΑΔΕ προχώρησε στη συγκρότηση ειδικής υπηρεσίας η οποία θα αναλάβει το έργο του σχεδιασμού και της εφαρμογής του εγχειρήματος.
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έχει προαναγγείλει από τα τέλη Απριλίου ότι μέσα στον Μάιο το σύστημα θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία.
Η νέα υπηρεσία ιδρύθηκε στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της Γενικής Δ/νσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ανθρώπινου Δυναμικού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η οποία σπάει σε δύο νέες Γενικές Διευθύνσεις:
- τη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΓΔΗΛΕΔ), μέσω της οποίας η Ψηφιοποίηση αναβαθμίζεται σε κεντρικό στόχο της ΑΑΔΕ, σε συμφωνία με το στρατηγικό σχέδιο πληροφορικής της.
- τη Γενική Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργάνωσης (ΓΔΑΔΟ).
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην πρώτη διεύθυνση, μέσα στην οποία ιδρύεται το Τμήμα Δ’-Εφαρμογών Ηλεκτρονικών Βιβλίων και Φορολογικών Στοιχείων.
Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, στην αρμοδιότητά του είναι μεταξύ άλλων «ο καθορισμός τεχνικών προδιαγραφών, που αφορούν στη διαδικασία αποστολής δεδομένων σχετικά με το ηλεκτρονικό βιβλίο και με την ηλεκτρονική τιμολόγηση».
Τα ηλεκτρονικά βιβλία που θα τηρούνται στο taxisnet, στη «μερίδα» που θα έχει κάθε επιχείρηση. Σε αυτά, θα καταχωρούνται ηλεκτρονικά, τα τιμολόγια που εκδίδονται, τα παραστατικά των δαπανών, αλλά και οι αποδείξεις λιανικής πώλησης.
Στην ουσία το σχέδιο της ΑΑΔΕ για την αντικατάσταση των χάρτινων βιβλίων με ηλεκτρονικά προβλέπει ότι κάθε επιχείρηση και ελεύθερος επαγγελματίας θα χρησιμοποιεί υπολογιστή, ο οποίος θα είναι συνδεμένος με το taxisnet και όταν θα συμπληρώνει τα έσοδα και τα έξοδα της επιχείρησης, αυτά θα περνούν κατευθείαν και στο taxisnet.
Ακολούθως, θα υπολογίζονται αυτόματα ο ΦΠΑ και ο φόρος εισοδήματος, ενώ σταδιακά στην πλήρη ανάπτυξη του συστήματος, θα καταργηθεί και η υποχρέωση υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος, αφού όλα θα είναι αυτόματα.
Εκτός από τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, η προώθηση των ηλεκτρονικών βιβλίων και των τιμολογίων, η ΑΑΔΕ θα διαθέτει πλέον ένα τεράστιο μηχανισμό διασταυρώσεων των φορολογικών δεδομένων των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών, στενεύοντας αποφασιστικά τα όποια περιθώρια για φοροδιαφυγή.
Ειδικά μάλιστα εάν καταχωρούνται αυτόματα στα ηλεκτρονικά βιβλία και οι αποδείξεις λιανικής πώλησης, τότε ο κλοιός θα είναι ασφυκτικός, για όποιον θέλει να φοροδιαφύγει.
Το νέο ηλεκτρονικό δίχτυ
Οι αρμοδιότητες της νέας διεύθυνσης, όπως περιγράφεται στην απόφαση του κ. Πιτσιλή είναι οι ακόλουθες:
IV. Τμήμα Δ’-Εφαρμογών Ηλεκτρονικών Βιβλίων και Φορολογικών Στοιχείων
(α) Ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη, η συντήρηση και η επικαιροποίηση πληροφοριακών συστημάτων, εφαρμογών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών, που σχετίζονται, με:
(αα) το Ηλεκτρονικό Βιβλίο και τα Πρότυπα Λογιστικά Αρχεία Α.Α.Δ.Ε.
(ββ) την υποβολή και την παραλαβή δηλώσεων Οντοτήτων που πιστοποιούνται ως Πάροχοι για την Ηλεκτρονική Έκδοση Στοιχείων,
(γγ) τα φορολογικά στοιχεία, που εκδίδονται απευθείας από τις Οντότητες ή μέσω τρίτου εξουσιοδοτημένου Προσώπου (Παρόχου),
(δδ) τα παραστατικά διακίνησης, που εκδίδονται απευθείας από τις Οντότητες ή μέσω τρίτου εξουσιοδοτημένου Προσώπου (Παρόχου),
(εε) την υποβολή και την παραλαβή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων για διασταύρωση πληροφοριών, όπως ενδεικτικά, Πελατών και Προμηθευτών,
(στστ) την υποστήριξη της καθ’ύλην αρμόδιας Υπηρεσίας της Α.Α.Δ.Ε. στις επιτελούμενες διαδικασίες σε θέματα κανόνων τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων,
(ζζ) τις παραβάσεις, που αφορούν σε θέματα κανόνων τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων, καθώς και των αντίστοιχων δηλώσεων πληροφοριακού χαρακτήρα,
(ηη) την υποβολή και την παραλαβή δηλώσεων Οντοτήτων, αναφορικά με Φορολογικούς Ηλεκτρονικούς Μηχανισμούς (Φ.Η.Μ.).
(β) Η επεξεργασία και η αξιοποίηση δεδομένων φορολογικών στοιχείων, στοιχείων Φ.Η.Μ., παραστατικών διακίνησης, ηλεκτρονικού βιβλίου, στοιχείων Παρόχων και Καταστάσεων, για διασταύρωση πληροφοριών.
(γ) Στα πλαίσια υλοποίησης των προαναφερόμενων αρμοδιοτήτων:
(αα) ο καθορισμός τεχνικών προδιαγραφών, που αφορούν στη διαδικασία αποστολής δεδομένων σχετικά με το ηλεκτρονικό βιβλίο και με την ηλεκτρονική τιμολόγηση,
(ββ) Η υποστήριξη και η παρακολούθηση διαδικασιών, που αφορούν σε θέματα υποχρεώσεων παρόχων ηλεκτρονικής τιμολόγησης.