Πρόσω ολοταχώς τραβάει η Ρωσοτουρκική αμυντική συνεργασία, με το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας S-400 να θεωρείται το επιστέγασμα του παράδοξου φλερτ μεταξύ Ερντογάν και Πούτιν και με το όρο παράδοξο εννοούμε τη συνεργασία-συμμαχία μιας χώρας του ΝΑΤΟ με την «αντίπαλο» του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
Ο Τούρκος πρόεδρος υπογραμμίζει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει το δρόμο της με βάση την κυριαρχία της και ότι κανείς δεν μπορεί να της ζητήσει να εγκαταλείψει αυτό το δικαίωμα, ωστόσο, αντιμετωπίζει μια τρόπον τινα «δαμόκλειο σπάθη» από την πλευρά των ΗΠΑ.
REUTERS
Tα πυραυλικά συστήματα S-400
Η Ουάσιγκτον πιέζει την Άγκυρα να μην παραλάβει τους S-400 και απειλεί ότι δεν θα αποκτήσει το μαχητικό F-35 αν το ρωσικό οπλικό σύστημα αναπτυχθεί στο τουρκικό έδαφος, την ώρα που -σύμφωνα με πληροφορίες από την αντίπερα όχθη του Αιγαίου- τα ρωσικά όπλα θα ξεκινήσουν να φθάνουν στην Τουρκία το καλοκαίρι και θα μπορούσαν να γίνουν επιχειρησιακά τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με την Milliyet, γίνονται σκέψεις να τοποθετηθούν στη Μεσόγειο και το Αιγαίο οι δύο από τις τέσσερις συστοιχίες του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος, με την τουρκική εφημερίδα να αναφέρει ότι στόχος είναι να αυξηθεί η αποτρεπτική ικανότητα της γείτονος έναντι της Ελλάδας αλλά και να καλυφθεί η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου η οποία έχει πλέον αυξημένη σημασία λόγω της ενέργειας.
Ωστόσο, υπάρχουν και πληροφορίες για εγκατάσταση τους στο Αζερμπαϊτζάν, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τις ΗΠΑ, κάτι που ακούστηκε εντονότερα τις τελευταίες ημέρες, με βάση τα δημοσιεύματα για πιθανή επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στη γειτονική χώρα.
Όπως και να έχει -και με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα- η κόντρα ΗΠΑ – Τουρκίας καλά κρατεί και φαίνεται πως δημιουργεί ένα μεγάλο πρόβλημα στον Ερντογάν, από τη στιγμή που οι απειλές περί μη παράδοσης των F-35 γίνουν πραγματικότητα. Και αυτό γιατί η μόνη εναλλακτική για αεροσκάφος νέας γενιάς βρίσκεται προς Μόσχα πλευρά. Το πρόβλημα έγκειται στη δυσκολία που υπάρχει να ενταχθεί σε ένα δυτικό οπλοστάσιο ένα όπλο εκ διαμέτρου αντίθετης «λογικής» και λειτουργίας.
Το όπλο αυτό, σύμφωνα με δημοσιεύματα και πληροφορίες, είναι τα ρωσικά μαχητικά εναέριας υπεροχής 4++ γενιάς Su-34 ή τα 5ης γενιάς Su-57.
WIKIMEDIA COMMONS
Το μαχητικό πέμπτης γενιάς Su-57
«Στην περίπτωση που οι ΗΠΑ αρνηθούν να προμηθεύσουν την Τουρκία μαχητικά αεροσκάφη F-35, η Άγκυρα θα ικανοποιήσει την ανάγκη για να εξοπλιστεί με τέτοια αεροσκάφη στρεφόμενη σε άλλη χώρα», είχε δηλώσει σχετικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Τις τουρκικές ελπίδες για εγγύτερη αμυντική σχέση με τη Ρωσία είχε αναπτερώσει ο ίδιος ο Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος μετά το τέλος των συνομιλιών που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις αρχές Απριλίου στη Μόσχα, αναφερόμενος στη μελλοντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον στρατιωτικό και τον τεχνολογικό τομέα, είχε δηλώσει ότι ενδεχομένως να προμηθευθεί η Τουρκία σύγχρονα ρωσικά οπλικά συστήματα.
«Η Ρωσία και η Τουρκία μπορούν να ξεκινήσουν από κοινού μελέτες και από κοινού παραγωγή οπλικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας», ανέφερε ο Πούτιν, δίνοντας «πάτημα» στην άλλη όχθη του Ατλαντικού για το ορθό της αναστολής των παραδόσεων εξοπλισμού εδάφους που συνδέονται με τη χρήση των F-35.
WWW.AA.COM
Μαχητικό 5ης γενιάς F-35
Η κύρια ανησυχία της Ουάσιγκτον είναι ότι η τεχνολογία που διαθέτουν οι S-400 θα χρησιμοποιηθεί για τη συγκέντρωση τεχνολογικών στοιχείων για τα στρατιωτικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, στο οποίο ανήκει η Άγκυρα, και ότι η Ρωσία θα αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά.
Στον αντίποδα η Άγκυρα διαμηνύει πως η αμφισβήτηση της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 είναι σαν να αμφισβητεί κανείς τα κοινά σχέδια του NATO και τη συλλογική έννοια της ασφάλειας.
Η φράση πως «στο τέλος του έτους η Τουρκία θα έχει στο έδαφός της είτε τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη ή το ρωσικό πυραυλικό σύστημα, όχι και τα δύο» περικλείει τη βούληση των Ηνωμένων Πολιτειών, την ώρα που οι απειλή κυρώσεων παραμένει ορθάνοιχτη. Το ερώτημα, όμως, είναι τι θα πράξει ο Ερντογάν και πώς θα διαχειριστεί την παρτίδα «σκληρού» πόκερ που έχει μπροστά του. Από ότι φαίνεται η επόμενη κίνηση είναι δική του…