Στην Οσάκα της Ιαπωνίας θα κριθεί κατά πάσα πιθανότητα το μέλλον των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, που βρίσκονται σε νεκρό σημείο λόγω της προγραμματισμένης, από την πλευρά της Αγκυρας, αγοράς ρωσικών πυραύλων S-400 και των διαφορών μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων στο Κουρδικό. Οι πρόεδροι των δύο χωρών, Ντόναλντ Τραμπ και Ταγίπ Ερντογάν, έκλεισαν ραντεβού στην ιαπωνική πόλη, όπου θα βρεθούν το διήμερο 28-29 Ιουνίου για να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής του G20.
Οπως ανακοίνωσε ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, το ραντεβού κλείστηκε στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ανδρών, όπου συζητήθηκαν «διμερή και περιφερειακά θέματα». Αναφορικά με το επίμαχο θέμα των S-400, ο Ερντογάν επανήλθε στην τουρκική πρόταση για δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας με τις ΗΠΑ, όπου θα συζητηθούν οι αμερικανικές ανησυχίες για την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων επί τουρκικού εδάφους.
Οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία να ακυρώσει την παραγγελία και να καλύψει τις αμυντικές ανάγκες της με αμερικανικούς πυραύλους Patriot, απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα παραδώσει τα αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα F-35 που έχει παραγγείλει η Αγκυρα. Ο Ερντογάν επενδύει στην προσωπική σχέση του με τον Τραμπ, ώστε να αποτραπεί η ρήξη μεταξύ των δύο συμμάχων και δεν παρέλειψε χθες να ευχαριστήσει τον Αμερικανό πρόεδρο για την απόφασή του να ακυρώσει τους πρόσθετους δασμούς που είχε επιβάλει στις τουρκικές εξαγωγές χάλυβα.
Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Aμυνας Χουλουσί Ακάρ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Πάτρικ Σάναχαν. Από τα ρεπορτάζ του τουρκικού Τύπου εικάζεται ότι Ακάρ και Σάναχαν συζήτησαν κυρίως το θέμα των S-400, όπως και τις εξελίξεις στη Συρία.
Προ ημερών ο Τούρκος υπουργός Αμυνας είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ έκαναν κάποια βήματα προσέγγισης των τουρκικών θέσεων στο Συριακό. Η Τουρκία αντιμετωπίζει την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, σύμμαχο των ΗΠΑ στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, ως βραχίονα της αποσχιστικής κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ, την οποία επιδιώκει να αφανίσει. Υπό αυτό το πρίσμα προσδοκά να εξασφαλίσει τη συναίνεση των ΗΠΑ για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας, βάθους 30 έως 40 χλμ. στη βόρεια Συρία, από τον Ευφράτη μέχρι τα σύνορα με το Ιράκ, κατά μήκος των τουρκικών συνόρων.
Σχετικά με τους S-400 ο Ακάρ είχε αφήσει για πρώτη φορά τη Δευτέρα ανοικτό το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η παράδοσή τους πέραν του Ιουνίου, όπως προέβλεπε το ισχύον χρονοδιάγραμμα. Χθες, όμως, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επέμεινε ότι δεν τίθεται ζήτημα καθυστέρησης. «Η παράδοση θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα από ό,τι είχε σχεδιαστεί αρχικά, έπειτα από αίτημα της τουρκικής πλευράς», δήλωσε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους, ενώ βρισκόταν στο Νουρσουλτάν (πρώην Αστάνα), πρωτεύουσα του Καζακστάν.
Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αναστείλει την εκπαίδευση Τούρκων πιλότων στα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35.Έντυπη