Αυθαίρετα: Περιθώριο 5 μηνών για τακτοποίηση αλλιώς…κατεδάφιση!

88

Ποιο είναι το κόστος των παραβόλων

ως τις 9 Νοεμβρίου, εάν δεν αλλάξει κάτι στη νομοθεσία ή δοθεί νέα παράταση, έχουν οι ιδιοκτήτες με αυθαίρετα περιθώριο για να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την τακτοποίησή τους.

Όσοι ιδιοκτήτες προβούν στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων μέσα στο συγκεκριμένο διάστημα, αφενός δεν πρόκειται να πληρώσουν τα προσαυξημένα κατά 10% πρόστιμα που προβλέπονταν σε σχετική τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος κι αφετέρου, γλιτώνουν την κατεδάφιση, καθώς μετά τη λήξη της προθεσμίας, όσα αυθαίρετα δεν έχουν τακτοποιηθεί και εντοπίζονται από τους ελέγχους, θα κατεδαφιστούν.

Σημειώνεται πως σε περιπτώσεις αυθαιρέτων σε παραδοσιακούς οικισμούς και προστατευόμενες περιοχές, παρέχεται μείωση 20%, με καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής την 8η Νοεμβρίου 2019.

Σε 100 δόσεις η πληρωμή – Ποιοι δικαιούνται έκπτωση

Το κόστος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων μπορεί να καταβληθεί σε 100 δόσεις.

Επιπλέον, οι μακροχρόνια άνεργοι θα καταβάλουν το 30% των προστίμων και οι δικαιούχοι του προγράμματος αλληλεγγύης το 20%.

Στην περίπτωση που ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στατικής επάρκειας, προβλέπεται μείωση κατά 30% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 1 (Μακεδονία και Θράκη), μείωση κατά 50% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 2 (Αττική, Δωδεκάνησα και Ανατολικό Αιγαίο) και μείωση κατά 60% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 3 (νησιά Ιονίου).

Σε όσα αυθαίρετα έχουν γίνει εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης προβλέπεται μείωση των προστίμων από 30% έως 50% ανάλογα με τα τετραγωνικά.

Το ύψος των παραβόλων διαμορφώνεται ως εξής:

– Έως 100 τ.μ. 250 ευρώ
– Άνω των 100 έως 500 τ.μ. 500 ευρώ
– Άνω των 500 έως 2.000 τ.μ. 1.000 ευρώ
– Άνω των 2.000 έως 5.000 τ.μ. 4.000 ευρώ

Διαβάστε αυτό πριν αποχωρήσετε!
Το Νομικό μας Γραφείο απευθύνεται σε ιδιώτες και επιχειρήσεις προσφέροντας δωρεάν νομική ενημέρωση, μέσω νομικής αποδελτίωσης και ποικίλων νομικών πληροφοριών, που παρέχονται μέσω της ιστοσελίδας μας. Ένα Like στις σελίδες μας κοινωνικής δικτύωσης θα αποτελέσει για όλους μας μία ηθική αναγνώριση και θα ενισχύσει το έργο μας. 
Σας ευχαριστούμε!