ΚΥΠΡΟΣ : Αποζημιώσεις €700.000 για θύματα του Άστρασολ

114

Αποζημιώσεις που ξεπερνούν τις 700.000 ευρώ επεδίκασε χθες το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για θανάτους από καρκίνο συνεπεία της λειτουργίας του εργοστασίου Άστρασολ στα Λατσιά.

Πρόκειται για νέα απόφαση του ίδιου δικαστηρίου που εξέτασε 22 αγωγές μετά την απόφαση δικαστηρίου που βρήκε ευθύνη τόσο στο εργοστάσιο όσο και στη Δημοκρατία για τους θανάτους από καρκίνο, λόγω της χρήσης από το εργοστάσιο της ουσίας του διχλωρομεθανίου. Το δικαστήριο για μια χαροκαμένη οικογένεια που είδε το τρίχρονο αγγελούδι τους να διαγιγνώσκεται από καρκίνο στον εγκέφαλο και να πεθαίνει στην τρυφερή ηλικία των τριών ετών επεδίκασε αποζημιώσεις 200 χιλιάδων ευρώ για τον κάθε γονιό.

Όπως τόνισε το δικαστήριο, είναι αυταπόδεικτη η θλίψη, η απώλεια και το άγχος που προκάλεσε στους γονείς ο θάνατος της τρίχρονης θυγατέρας τους από καρκίνο, καθώς και οι συνθήκες υπό τις οποίες οι ενάγοντες βίωσαν αυτήν την απώλεια. Κάθε γονιός που έχει παιδιά σε αυτή την τρυφερή ηλικία έχει δικαίωμα να τα μεγαλώσει και να τα δει να προχωρούν στη ζωή τους. Όμως οι ενάγοντες αποστερήθηκαν αυτό το δικαίωμα, λόγω των παράνομων ενεργειών των εναγομένων (του εργοστασίου, του διευθυντή του και της Δημοκρατίας μέσω του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας).

Σε μια άλλη αγωγή, κόρη και γαμπρός έχασαν τον πατέρα και πεθερό αντίστοιχα σε ηλικία 67 ετών μετά που διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη. Η ασθένεια του καρκίνου και ο συνεπακόλουθος θάνατος του αποβιώσαντος οφείλονται, κατά τους ενάγοντες, στις εκπομπές της καρκινογόνου ουσίας του διχλωρομεθανίου από το παρακείμενο εργοστάσιο της Άστρασολ. Το δικαστήριο επεδίκασε αποζημιώσεις 50 χιλ. ευρώ για τη θυγατέρα και 15 χιλιάδες για τον γαμπρό για παραβίαση του δικαιώματος ζωής και άλλες 27χιλ. για οχληρία και απώλεια. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρεις αποζημιώσεις για την υπόθεση Αστρασόλ

Σε εργάτη του εργοστασίου που διαγνώστηκε με καρκίνο, το δικαστήριο επεδίκασε αποζημιώσεις €50 χιλ., ενώ σε άτομο που έχασε τη σύζυγό του από καρκίνο επεδίκασε αποζημιώσεις €50 χιλ. για παραβίαση δικαιώματος ζωής, 17 χιλ. για απώλεια και 3,5 χιλ. για ειδικές αποζημιώσεις. Τέλος σε εργάτη του εργοστασίου Άστρασολ που πέθανε από καρκίνο επιδικάστηκαν από 50 χιλ. ευρώ στις δύο θυγατέρες του.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου ημ. 29.12.2017, προέκυψε από την αποδεχθείσα μαρτυρία σημαντική μορφή οχληρίας από το εργοστάσιο της Άστρασολ. Ο θόρυβος που προκαλούσε το εν λόγω εργοστάσιο και οι δυσάρεστες οσμές από τα φουγάρα του ήταν τέτοιας έκτασης που ανάγκαζαν τους περίοικους να κλείνουν τα παράθυρά τους το καλοκαίρι και να μη βγαίνουν στα μπαλκόνια τους. Υπήρξε, σύμφωνα με τα ευρήματα του δικαστηρίου, μια μεγάλη και πρωτοφανής επέμβαση στην απόλαυση της ακίνητης περιουσίας των εναγόντων αφού αυτή η ανυπόφορη κατάσταση διαρκούσε σε συστηματική βάση, από τις 6.00 το πρωί μέχρι της 1.00 μετά τα μεσάνυχτα.

Το δικαστήριο έκρινε επίσης, αφού άκουσε και αξιολόγησε μαρτυρία ειδικών εμπειρογνωμόνων, ότι η εκπομπή από τα φουγάρα του εν λόγω εργοστασίου της καρκινογόνου ουσίας διχλωρομεθάνιο (R40) προξένησε σύμπλεγμα καρκίνου στην περιοχή γύρω από το εργοστάσιο. Ειδικά για την παρούσα αγωγή, υπήρξε εύρημα του δικαστηρίου ότι ο καρκίνος του προστάτη που εκδηλώθηκε στον πατέρα της ενάγουσας 2 Κύπρο Κωνσταντινίδη το 2001, που οδήγησε στον θάνατό του τον Δεκέμβρη του 2008, οφείλεται στο σύμπλεγμα καρκίνου που δημιούργησε το εργοστάσιο της Άστρασολ λόγω των πιο πάνω συστηματικών εκπομπών διχλωρομεθανίου από το 1976 μέχρι το 2009.

Για τους ενάγοντες εμφανίστηκαν οι δικηγόροι Λουκής Λουκαΐδης και Λουκία Πατσαλίδου.  Μιχάλης Χατζηβασίλης    

Διαβάστε αυτό πριν αποχωρήσετε!
Το Νομικό μας Γραφείο απευθύνεται σε ιδιώτες και επιχειρήσεις προσφέροντας δωρεάν νομική ενημέρωση, μέσω νομικής αποδελτίωσης και ποικίλων νομικών πληροφοριών, που παρέχονται μέσω της ιστοσελίδας μας. Ένα Like στις σελίδες μας κοινωνικής δικτύωσης θα αποτελέσει για όλους μας μία ηθική αναγνώριση και θα ενισχύσει το έργο μας. 
Σας ευχαριστούμε!