Προσωρινή αναβολή στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ιταλίας (Πίνακας)

71

Ο Πρωθυπουργός Conte και ο υπουργός Οικονομικών Tria έχουν δεσμευτεί ότι θα σεβαστούν τους κανόνες της ΕΕ

Η λαϊκιστική κυβέρνηση της Ιταλίας έχει στη διάθεσή της μια επιπλέον εβδομάδα, προκειμένου να δράσει από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αποτρέψει μια διαδικασία επιβολής κυρώσεων για παράβαση των κανίνων των Βρυξελλών.

Ένας αξιωματούχος της ΕΕ, μιλώντας υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας επειδή οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές, δήλωσε ότι δεν θα ληφθεί απόφαση για την έναρξη της διαδικασίας αυτή την εβδομάδα, έτσι ώστε να δοθεί στην Ιταλία περισσότερος χρόνος, ώστε να καταβάλει επαρκείς δεσμεύσεις, προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα και το χρέος της.

Οι προσπάθειες της Ιταλίας τίθενται υπό αμφισβήτηση από τις διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους αναπληρωτές πρωθυπουργούς Matteo Salvini και Luigi Di Maio να συγκρούονται μεταξύ τους, υπό την πίεση του Salvini για περικοπή των φόρων. Ο Πρωθυπουργός Giuseppe Conte και ο υπουργός Οικονομικών Giovanni Tria έχουν δεσμευτεί ότι η Ιταλία θα σεβαστεί τους κανόνες του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Ωστόσο, ο αξιωματούχος προειδοποίησε ότι αυτό που έδωσε η Ιταλία μέχρι στιγμής δεν αρκεί για να σταματήσει τις Βρυξέλλες από την έναρξη της λεγόμενης διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, κάτι που πιθανότατα θα συμβεί στις 2 Ιουλίου. Αυτή είναι η τελευταία δυνατή ημερομηνία για να προτείνει η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ να προτείνει τη διαδικασία πριν οι υπουργοί οικονομικών συναντηθούν στις 8 – 9 Ιουλίου.

Τα ιταλικά ομόλογα έκαναν “ράλι” μετά την είδηση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία του ιταλικού κράτους. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων μειώθηκαν κατά 3 μονάδες βάσης κι έφτασαν στο 2,12%, πλησιάζοντας το χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα ενός έτους, ενώ το spread σε σχέση με τα γερμανικά δεκαετή ομόλογα, βασικό δείκτη κινδύνου, ήταν 241 μονάδες βάσης, στο κατώτατο σημείο της προσφατης πορείας τους. Η προοπτική περισσότερων κινήτρων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βοήθησε επίσης την υποστήριξη της αγοράς χρέους της Ιταλίας, κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Διαβάστε αυτό πριν αποχωρήσετε!
Το Νομικό μας Γραφείο απευθύνεται σε ιδιώτες και επιχειρήσεις προσφέροντας δωρεάν νομική ενημέρωση, μέσω νομικής αποδελτίωσης και ποικίλων νομικών πληροφοριών, που παρέχονται μέσω της ιστοσελίδας μας. Ένα Like στις σελίδες μας κοινωνικής δικτύωσης θα αποτελέσει για όλους μας μία ηθική αναγνώριση και θα ενισχύσει το έργο μας. 
Σας ευχαριστούμε!