Σχόλιο του Δικηγόρου Κυριάκου Κόκκινου στο Star για τις απαράδεκτες διαπραγματεύσεις με τους Τούρκους και την Αμμόχωστο!

423

Ένα σύντομο σχόλιό μου στο κεντρικό δελτίο του Star, για τα οθωμανικά παζάρια, αναφορικά με τις δηλώσεις Τουρκοκυπρίων για το άνοιγμα της Αμμοχώστου και την αποστολή εμπειρογνωμόνων τους στην κλειστή πόλη, με σκοπό τον παράνομο εποικισμό της, την ίδια ώρα που συζητούν δήθεν την καλόπιστη συνέχιση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης!!! 
<<Η τυπολογία των νεοθωμανικού τύπου παζαριών – διαπραγματεύσεων, που επέβαλε δυστυχώς η Τουρκία στην περιοχή μας, με κύριο αποδέκτη Ελλάδα και Κύπρο έχει τον εξής πάγιο χαρακτήρα: Δημιουργία ενός παράνομου τετελεσμένου εις όφελος των συμφερόντων της , εις βάρος των συμφερόντων των δύο χωρών μας, στη βάση του ”δικαίου της ισχύος” και κατόπιν έναρξη διαπραγματεύσεων, που αφορούν αποκλειστικά τη διαχείρηση των όρων επέκτασης των παράνομων διεκδικήσεών της!!! Το έκανε το 1974, το κάνει με συνέπεια έκτοτε, το επανέλαβε επί σειρά δεκαετιών με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης εν μέσω διαρκών παραβιάσεων, γκριζαρίσματος του Αιγαίου, casus belli και το επαναλαμβάνει και τώρα με την έναρξη “πειρατικών” γεωτρήσεων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ! 
Εν όψει των δικών μας και διεθνών αντιδράσεων επιχειρεί εκτιμώ την αλλαγή της ατζέντας των συζητήσεων, ανοίγοντας αμέσως το ζήτημα της Αμμοχώστου, θολώνοντας τα νερά, μεταθέτοντας τα φώτα της δημοσιότητας από την παράνομη γεώτρηση του Πορθητή, στο τί θα γίνει με την Αμμόχωστο, όπου παρεπιμπτόντως το λιμάνι της έχει επιλεγεί για τη δημιουργία ναυτικής βάσης προς εξυπηρέτηση των πάντα παρανόμων συμφερόντων της! Μέσα στον ορυμαγδό επιθετικότητας και αυθαιρεσίας του σταθερά διεκδικητικού γείτονα , οι πολιτικές της Ελλάδας και της Κύπρου ζέχνουν ενδοτισμό, κατευνασμό και φοβικά σύνδρομα, δίνοντας το απολύτως λάθος μήνυμα στον “τσαμπουκά” της περιοχής μας και εδραιώνοντάς του την πεποίθηση ότι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε κάθε υποχώρηση ενάντια στα εθνικά μας συμφέροντα, για να αποφύγουμε μια πολεμική σύρραξη, αρκεί οι υποχωρήσεις να είναι ανεπαίσθητες και μικρές σε κάθε μονάδα μνημονικού του λαού μας. Ποντάρουν και οι μεν και οι δε στη δύναμη της λήθης και της χειραγώγησης από τις πολιτικές μας ηγεσίες, που απέδειξαν ότι στερούνται του σταθερού προσανατολισμού στην υπηρέτηση των εθνικών μας συμφερόντων, σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις της Τουρκίας, όπου κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Με λίγα λόγια μας μεταχειρίζονται, εξωτερικοί και εσωτερικοί αντίπαλοι, ως τα πειραματικά βατραχάκια, που καθώς βρίσκονται μέσα στην κατσαρόλα, που ανεβάζει σιγά σιγά τη θερμοκρασία της, πεθαίνουν βράζοντας τελικά, μη κάνοντας ποτέ το εύκολο άλμα εξόδου τους από το νερό, το οποίο θα έκαναν, αν το σοκ ήταν απότομο και μεγάλο. Αισχρά παίχνια χειραγώγησης, που έως τώρα τους βγαίνουν και αποδεικνύονται εξόχως αποτελεσματικά! 
Κάθε συζήτηση με βάση τους ανωτέρω όρους φέρνει στο μυαλό την εξής αναλογία: Ληστές σπάζουν την πόρτα της κουζίνας σας και αφού φάνε και πιούν από το ψυγείο και τα εφόδιά σας, αρχίζουν με την απειλή όπλων μία διαπραγμάτευση για το πώς να κάνετε κοινή χρήση του σαλονιού σας!!! Ποιά νομίζετε ότι αποτελεί μία ορθολογική απάντηση στην παρανομία και την αυθαιρεσία, όταν έχετε κι εσείς όπλα, μπορείτε να αντιτάξετε άμυνα και να καλέσετε την αστυνομία; Είναι ορθολογική η λύση του να συνεχίζεται μία ατέρμονη διαπραγμάτευση για την επέκταση της παρανομίας ή είναι ορθό η ισχύς και η συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από την παύση της και την επαναφορά της όλης συνθήκης στη με βάση το δίκαιο ηρεμία και ισορροπία; Υπάρχει επίσης ένα νοητό όριο αξιών και λογικής εκτίμησης των διακυβευομένων αγαθών, πέραν του οποίου θα πρέπει να εφαρμόζεται η λαϊκή ρήση ότι όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος>>;

Το βίντεο ΕΔΩ!

Κυριάκος Κόκκινος – Δικηγόρος
Πρόεδρος Κίνησης Οργανικότητας ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ
Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων
Διαπραγματευτής – Coach