«Τα προηγούμενα 2-3 χρόνια είχαμε ένα “μπουμ” στην αγορά ακινήτων. Η αιτία ήταν η ύπαρξη παλιών διαμερισμάτων, που είτε είχαν μείνει άδεια είτε οι κάτοικοι τους, ξένοι, είχαν επιστρέψει στις πατρίδες τους λόγω κρίσης, εγκαταλείποντας τα εν λόγω ακίνητα».
«Αυτά που είναι γύρω από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, πολύ παλιά ακίνητα, με αξίες 12.000, 25.000, 35.000 ή 55.000 ευρώ μεταβιβάστηκαν έτσι και πουλήθηκαν στη συνέχεια» τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM”, ο Κώστας Γεωργάκος, πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτίμησης Ακινήτων στη Θεσσαλονίκη, αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις στην αγορά ακινήτων στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
«Οι πωλήσεις αυτών των ακινήτων έλαβαν χώρα πρώτα από όλα γιατί οι Βαλκάνιοι εντόπισαν ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν πολύ χαμηλές τιμές σε σχέση με αυτές των χωρών τους, είναι χαρακτηριστικό δε πως διαφήμιζαν στις χώρες τους ότι με 500 ευρώ ανά τετραγωνικό μπορεί κάποιος να αγοράσει στη Θεσσαλονίκη σπίτι, ενώ στη Σερβία για παράδειγμα δεν μπορούσες να βρεις κατοικία κάτω από 1000-1500 ευρώ/τ.μ.», συμπλήρωσε ο κ.Γεωργάκος που σχολίασε παράλληλα και την εικόνα που έχει διαμορφωθεί στο συλλογικό υποσυνείδητο του γενικού πληθυσμού της χώρας: «Το “μπουμ” υπάρχει περισσότερο στα δελτία ειδήσεων και στους τίτλους των ΜΜΕ, διότι η πραγματική εικόνα δεν είναι αυτή.
Ο καλύτερος τρόπος για να αποτυπώσεις μια κατάσταση είναι με στοιχεία. Και με βάση τα στοιχεία, στη Θεσσαλονίκη το 2017 υπήρχαν περίπου 2.000 μεταβιβάσεις και το 2018 ήμασταν στις 3.000 περίπου. Το πρώτο τρίμηνο του 2019 υπάρχει πτώση”, σημειώνει ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτίμησης Ακινήτων στη Θεσσαλονίκη. Για λόγους συγκρίσεων, αναφέρει πως «για παράδειγμα την περίοδο 2005-2006 υπήρχαν περίπου 26.000-27.000 μεταβιβάσεις στο νομό Θεσσαλονίκης». Σε ό,τι αφορά δε τις τιμές αυτών των σπιτιών που πωλούνταν το τελευταίο διάστημα στη Θεσσαλονίκη ο κ.Γεωργάκος αναφέρθηκε σε μέσο όρο τιμών διαμερισμάτων «που ήταν της τάξης των 50.000-52.000 ανά μεταβίβαση».
Κίνησε την αγορά μεν, “φούσκα” θα αποδειχθεί δε, η βραχυχρόνια μίσθωση
Ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας που δρομολόγησε τις εξελίξεις στην αγορά των ακινήτων την τελευταία τριετία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτίμησης Ακινήτων στη Θεσσαλονίκη ήταν η νέα παγκόσμια τάση της βραχυχρόνιας ρύθμισης. «Έπαιξε ρόλο η βραχυχρόνια μίσθωση. Έγινε μόδα, τάση, φούσκα. Θα το δείτε ότι σύντομα θα τελειώσει. Αυτοί που έβαλαν και τα τελευταία χρήματά τους για να ανακαινίσουν ένα σπίτι, κάτι που κοστίζει 15.000-30.000 ευρώ για να γίνει, είναι βέβαιο πως αν πάρουν χαρτί και μολύβι θα δουν ότι “δεν βγαίνει”. Αυτά τα δεδομένα όμως έπαιξαν ρόλο στην αύξηση των μεταβιβάσεων» τονίζει ο κ.Γεωργάκος που μάλιστα διατυπώνει την εκτίμηση πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ακίνητα» αν και υπάρχουν, όπως ισχυρίζεται, ευκαιρίες. «Πολύ πρόσφατα είδα δύο ακίνητα στην Αγία Τριάδα, χαρακτηριστικό είναι πως ένα εξ αυτών, στα 1.100 τετραγωνικά μέτρα, είχε τιμή 500 χιλιάδες ευρώ» αναφέρει ενδεικτικά ο κ.Γεωργάκος. «Τελείωσαν τα φθηνά και τα παλιά ακίνητα, το ευχάριστο όμως είναι ότι σταδιακά έχουμε ζήτηση για διαμερίσματα πάνω από τις 80-100 χιλιάδες ευρώ» τονίζει.
Σημαντικό πάντως στοιχείο της ελληνικής αγοράς είναι πως κατά την εκτίμηση του Έλληνα ειδικού, τα σπίτια στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή γενικότερα αξίζουν μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με τις τιμές που υπάρχουν στην αγορά: «Τα ακίνητα στην Ελλάδα αξίζουν πολύ περισσότερο από ό,τι πουλιούνται. Αλλά δεν υπάρχει χρήμα. Δεν υπάρχει τραπεζικό σύστημα», καταλήγει ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτίμησης Ακινήτων στη Θεσσαλονίκη που δεν παραλείπει δε να σχολιάσει πως η τάση στην αγορά ακινήτων γενικότερα άλλαξε σε κάποιο βαθμό και την εικόνα συγκεκριμένων σημείων της πόλης. “Ανακαινίστηκαν πολλά σπίτια και πολλά ετοιμόρροπα κτήρια και υπάρχουν επενδυτές που συνεχίζουν να αναζητούν τέτοια κτήρια», τονίζει με έμφαση ο κ.Γεωργάκος.
Οι Βαλκάνιοι και η επόμενη φάση για την αγορά
«Σήμερα το ενδιαφέρον από Βαλκάνιους είναι κατά 80% μειωμένο, επειδή δεν υπάρχουν φθηνά ακίνητα. Εμείς πρέπει να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε ανθρώπους που έχουν περισσότερα χρήματα. Πρέπει να αυξηθεί η ζήτηση ώστε να ανέβουν οι τιμές των ακινήτων που είναι πολύ χαμηλές. Τα ακίνητά μας δεν αξίζουν τις τιμές που έχουμε. Έχουμε τις χαμηλότερες τιμές στα Βαλκάνια» αναφέρει ο κ.Γεωργάκος που επιμένει πως εφόσον το υπάρξει κατάλληλο κλίμα στο τραπεζικό σύστημα “ώστε να μπορούν οι Έλληνες να ξαναμπούν στην αγορά ακινήτων και να έρθουν ξένοι να τα αγοράσουν», η αγορά θα έχει θετική εξέλιξη.
«Για όσους πάντως φοβούνται ότι οι ξένοι θα μας αγοράσουν τις περιουσίες, επειδή έχω ζήσει κρίσεις και σε άλλες χώρες, θα πω πως το ακίνητο είναι το μόνο που δεν μπορείς να το πάρεις και να φύγεις. Όσοι ξένοι αγοράσουν, κάποια στιγμή θα τα ξαναφήσουν στους Έλληνες» καταλήγει ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτίμησης Ακινήτων στη Θεσσαλονίκη.