Υπέρ του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα είχε ταχθεί ο διάσημος Βρετανός ιστορικός και επί σειρά ετών επίτροπος του Βρετανικού Μουσείου, Κένεθ Κλαρκ, σύμφωνα με έγγραφο- ντοκουμέντο που αποκαλύπτει η εφημερίδα ”τα Νέα”.
Πρόκειται για επιστολή του που γράφτηκε σε γραφομηχανή στις 3 Σεπτεμβρίου 1943 και φυλάσσεται στα αρχεία του μουσείου τέχνης του Λονδίνου, με την οποία ο Κένεθ Κλάρκ τάσσεται υπέρ της επιστροφής τους στην Ελλάδα, ως έκφραση του χρέους που έχει η Βρετανία απέναντι στη χώρα μας. «Κατά τρόπο παράλογο, είμαι υπέρ της επιστροφής των ελγίνειων μαρμάρων στην Ελλάδα. Όχι για να επανατοποθετηθούν στον Παρθενώνα αλλά για να εκτεθούν σε ένα όμορφο κτίριο στην άκρη της Ακρόπολης, την κατασκευή του οποίου νομίζω ότι θα έπρεπε να πληρώσει η βρετανική κυβέρνηση. Θα το έκανα καθαρά για συναισθηματικούς λόγους, ως έκφραση του χρέους που έχουμε στην Ελλάδα».
Είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ότι μέλος της διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ του επαναπατρισμού των Γλυπτών σε αντίθεση με τη θέση του Μουσείου ότι τα Ελγίνεια πρέπει να παραμείνουν στο Λονδίνο.
«Η παραδοχή αυτή ενισχύει με ιδιαίτερη έμφαση και εγκυρότητα το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα χαρακτηρίζοντας έτσι την ευγένεια ψυχής και το μέγεθος του πολιτιστικού του ήθους που εκπροσωπεί ο Κένεθ Κλάρκ υπερασπιζόμενος την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά και τις ρίζες του Πολιτισμού μας», τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε αποκλειστική του δήλωση.
«Σε αντιδιαστολή έρχεται η συνεχιζόμενη αδιάλλακτη στάση των υπευθύνων του Βρετανικού Μουσείου σήμερα, οι οποίοι αρνούνται να συνομιλήσουν ακόμη και για δανεισμό, πολλώ δε μάλλον για επιστροφή, μη επιδεικνύοντας τον προσήκοντα σεβασμό στην υπεράσπιση της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του κοινού μας Πολιτισμού, καθιστώντας ευαυτούς αμετανόητους συνεργούς του εγκληματικού πολιτιστικού ανοσιουργήματος του Έλγιν».