Δύσκολα θα αναπνεύσει αέρα ελευθερίας ο βαρυποινίτης Ανδρέας Ονουφρίου, 68 ετών. Με πρόσφατη απόφασή του, το τριμελές Εφετείο επικύρωσε τόσο την καταδίκη όσο και την 20ετή ποινή φυλάκισης που του επέβαλε, πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια, το Κακουργιοδικείο Λεμεσού.
Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, τον Απρίλιο του 2014, ο Ονουφρίου εξήλθε της οικίας του ένοπλος και κουκουλοφόρος και αποπειράθηκε να φονεύσει, με τη χρήση πυροβόλου όπλου, στα σκαλιά της πολυκατοικίας όπου διέμενε, έναν ειδικό αστυφύλακα. Ακολούθως, εξαφανίστηκε και εντοπίστηκε λίγες ημέρες μετά στη Λάγια της Επαρχίας Λάρνακας. Ο Ονουφρίου αντί να παραδοθεί, έκανε μάχη με την Αστυνομία και αποπειράθηκε να φονεύσει, με έμφορτο όπλο, τρία μέλη της Αστυνομίας, ρίχνοντας πυροβολισμούς εναντίον τους. Το Κακουργιοδικείο του επέβαλε διαδοχικές ποινές δέκα χρόνων για το κάθε επεισόδιο.
Με σχεδόν σαράντα λόγους έφεσης ο Ονουφρίου, ο οποίος χειρίστηκε μόνος του την έφεση, επιδίωξε ανατροπή της καταδίκης του. Το Εφετείο έκρινε πως όλοι οι λόγοι έφεσης ήταν αβάσιμοι και επικύρωσε την καταδίκη. Σε ό,τι αφορά την ποινή, το πλούσιο ποινικό μητρώο του Ονουφρίου, του αποστέρησε το δικαίωμα να επιζητεί την επιείκεια του Δικαστηρίου. Συγκεκριμένα, το 1998 καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκιση για απόπειρα φόνου εναντίον Δικαστή και της ανήλικης, τότε, θυγατέρας του.
Επικυρώνοντας την 20ετή φυλάκιση, το Εφετείο σημείωσε στην κατακλείδα της απόφασής του ότι ο Ονουφρίου, «(…) αποφυλακίστηκε στις 11.3.2008, ενώ στα πλαίσια άδειας που πήρε από τις φυλακές, διέπραξε άλλο αδίκημα παράνομης κατοχής εκρηκτικών υλών, για το οποίο του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3 ετών στις 19.7.2005. Βεβαίως, ουδείς καταδικάζεται δύο φορές για το ίδιο αδίκημα.
Όμως το βεβαρημένο ποινικό μητρώο του εφεσείοντα του στέρησε την επιείκεια που θα μπορούσε να έχει αν ήταν λευκού ποινικού μητρώου και αν είχε παραδεχθεί τα ποινικά αδικήματα που διέπραξε». Υπό αυτές τις συνθήκες κρίθηκε ότι η συνολική ποινή των 20 ετών που του επιβλήθηκε για τις τελευταίες εγκληματικές του πράξεις, δεν ήταν υπερβολική ή νομικά εσφαλμένη για να δικαιολογεί ανατροπή της.