Ποινές φυλάκισης 3 χρόνων και 8 μηνών στον έναν, 2,5 χρόνων στη γυναίκα συνεργό τους και από 2 χρόνια και 5 μήνες στους άλλους τρεις, επέβαλε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας σε 4 Ελληνες Ρομά από το Ζεφύρι και την Αλεξάνδρεια Ημαθίας και μια αλλοδαπή γυναίκα από το Μενίδι.
Οι κατηγορούμενοι παρίσταναν τους εφοριακούς, έμπαζαν στο αυτοκίνητο υπερήλικες που τους έβρισκαν στο δρόμο και πήγαιναν μαζί τους στο σπίτι για να εισπράξουν δήθεν χρέη των παιδιών τους. Μετά έφευγαν, παραδίδοντάς τους και… αποδείξεις είσπραξης.
Η δράση τους κράτησε από τον Ιούνιο του 2013 έως και τον Φεβρουάριο του 2016, όταν ο ένας από αυτούς και η γυναίκα καταδιώχθηκαν από αστυνομικούς της Ασφάλειας, ενώ ο άνδρας διέφυγε αφού τράκαρε το αυτοκίνητο. Εκτός από περιοχές της Μεσσηνίας, ο καταδικασθείς σε περισσότερα χρόνια φυλακή και ένας ακόμα από τους κατηγορούμενους εξαπατούσαν ηλικιωμένους σε διάφορες περιοχές της χώρας και έχουν εισπράξει κι άλλες καταδίκες.
Ο κατηγορούμενος δε ο οποίος καταδικάστηκε περισσότερα χρόνια, εκτός από τις απάτες και τη σύσταση συμμορίας, καταδικάστηκε επιπλέον για διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών και απείθεια, όπως και η γυναίκα καταδικάστηκε σε ένα μήνα επιπλέον από τους άλλους τρεις, για απείθεια. Σε όλους το δικαστήριο έδωσε ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση.
ΜΕ ΕΝΑ ΣΚΟΥΡΟ ΝΟΙΚΙΑΣΜΕΝΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
Οι κατηγορούμενοι δεν έρχονταν ποτέ οι ίδιοι (εκτός από τον έναν καταδικασθέντα) σε καμία από τις… εξορμήσεις τους στη Μεσσηνία, ενώ νοίκιαζαν εδώ άλλο αυτοκίνητο. Κάθε φορά εμφανίζονταν δύο άνθρωποι με ένα σκούρο αυτοκίνητο και παρίσταναν τους εφοριακούς, πωλούσαν το παραμύθι ότι άλλοτε ο γιος, άλλοτε κάποιος άλλος κοντινός συγγενής των θυμάτων χρωστάει στην Εφορία και πήγαιναν για να εισπράξουν τα χρήματα. Δεν δίσταζαν ακόμα και να προσποιηθούν ότι μιλάνε στο τηλέφωνο με συγγενή των θυμάτων τους, που δήθεν συναινούσε να δώσουν τα χρήματα. Ετσι, τον Οκτώβριο 2016 ο κατηγορούμενος με τη μεγαλύτερη ποινή (τον έχει αναγνωρίσει η παθούσα), μαζί με συνεργάτιδά του, η οποία υποδύθηκε την εφοριακό, εξαπάτησαν μια 76χρονη ηλικιωμένη στην Καλαμάτα και τους έδωσε 8.000 ευρώ. Η ηλικιωμένη περπατούσε πρωί στο δρόμο, επιστρέφοντας στο σπίτι της. Εκεί που βάδιζε, πλησίασε ένα σκούρο αυτοκίνητο με μια γυναίκα και έναν άντρα μέσα. Σταμάτησε και μέσα από το όχημα βγήκε η γυναίκα η οποία συστήθηκε στην ηλικιωμένη ως εφοριακός. Κατάφερε να την πείσει πως αν της δώσει τα χρήματα, θα έχουν επιστροφή φόρου και κατέληξαν μαζί στο σπίτι της παθούσας. Αφού λοιπόν πήρε τα 8.000 ευρώ, έφυγε μαζί με το συνεργάτη της.
ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ
Σε δύο άλλες περιπτώσεις στο Στρέφι και το Πουλίτσι, ο ίδιος κατηγορούμενος και ένας από τους συγκατηγορουμένους του πήραν 2.780 ευρώ από ηλικιωμένους, και συγκεκριμένα: Εναν 85χρονο στο Στρέφι, όπου τον Ιούνιο 2013 οι δύο απατεώνες του παρουσιάστηκαν ως εφοριακοί και με το πρόσχημα ότι ο γιος του χρωστάει χρήματα, του πήραν 180 ευρώ, ενώ ο ένας κορόιδευε ότι είναι συγγενής τους και… μιλούσε με την κόρη του παθόντα στο τηλέφωνο. Στην άλλη περίπτωση, οι κατηγορούμενοι κατάφεραν τον Αύγουστο 2013 να ξεγελάσουν έναν 72χρονο στο Πουλίτσι παριστάνοντας ότι είναι εφοριακοί και του πήραν 2.600 ευρώ. Στον ηλικιωμένο στο Στρέφι έδωσαν και… απόδειξη για να γίνουν πιο πειστικοί, κι έτσι αναγνωρίστηκε από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αθήνας ο γραφικός χαρακτήρας του ενός.
Σε τρεις άλλες περιπτώσεις εξαπάτησης ηλικιωμένων ο ένας από τους κατηγορούμενους παρίστανε και πάλι τον εφοριακό και ζητούσε μπαχτσίσι για να πάρουν τα παιδιά τους επιστροφή φόρου. Οι δύο είχαν γίνει στις 21 Ιανουαρίου 2016 στην Πύλο και το Χανδρινού και η άλλη στις 9 Φεβρουαρίου 2016 στον Πήδασο Πυλίας. Πιο αναλυτικά, στην πρώτη περίπτωση ο απατεώνας ξεγέλασε μια 82χρονη στην Πύλο και την έπεισε ότι με τα 320 ευρώ που του έδωσε για… λάδωμα, ο γιος της θα έπαιρνε μια μεγάλη επιστροφή φόρου. Την ίδια μέρα στο Χανδρινού θύμα του απατεώνα έπεσε και ένας 85χρονος, από τον οποίο απέσπασε 450 ευρώ. Στον Πήδασο ο απατεώνας έταξε σε μια 90χρονη ότι ο γιος της θα λάβει επιστροφή φόρου αν του δώσει 450 ευρώ.