Ο κλάδος προσαρμόζεται στις σύγχρονες προκλήσεις, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Υιοθετήθηκε στην Τύνιδα από τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (FIJ) ένας νέος παγκόσμιος χάρτη δεοντολογίας προκειμένου να προσαρμοστεί στις σύγχρονες προκλήσεις, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο χάρτης αυτός «θα μας χρησιμεύσει για πολλά χρόνια» δήλωσε ο Αντονί Μπελανζέ, γενικός γραμματέας της FIJ. «Ήταν πλέον καιρός να επανέλθουμε στις θεμελιώδεις αρχές του επαγγέλματος, να ανακαλέσουμε στη μνήμη τις επαγγελματικές αρχές του, προσθέτοντας παράλληλα δικαιώματα σε αυτά» δήλωσε.
Τα 16 άρθρα αυτού του χάρτη δεοντολογίας επαναλαμβάνουν τις αρχές του Χάρτη του Μπορντό που υιοθετήθηκε το 1954 προσαρμόζοντάς τον στο σύγχρονο περιβάλλον, κυρίως μέσα από την ένδειξη του απορρήτου των πηγών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Το άρθρο 3 υπογραμμίζει ότι ο/η δημοσιογράφος δεν θα αναφέρει παρά μόνο «γεγονότα των οποίων γνωρίζει την προέλευση» και «θα είναι προσεκτικός στη χρήση δηλώσεων και εγγράφων που δημοσιεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
Για τον Μπελανζέ «η επιτάχυνση της κυκλοφορίας της πληροφορίας θέτει προβλήματα δεοντολογίας και περιεχομένου. Για τον λόγο αυτό είναι ουσιώδες να θυμηθούμε αυτό το τρίπτυχο της δεοντολογίας, των καλών συνθηκών εργασίας και καλών απολαβών του δημοσιογράφου».
Αυτές οι τρεις προϋποθέσεις είναι «απαραίτητες στην καλή εξάσκηση του επαγγέλματος, καθώς όταν υπάρχει ένας καλός κοινωνικός διάλογος στους κόλπους της επιχείρησης, η εργασία είναι καλύτερη» σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της FIJ.
Η FIJ καταδίκασε εξάλλου την κλήτευση από τις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών δέκα προσώπων, από τα οποία οκτώ δημοσιογράφοι, έπειτα από τη δημοσίευση άρθρων για τις πωλήσεις γαλλικών όπλων στη Σαουδική Αραβία, εκτιμώντας ότι πρόκειται για «ενέργειες εκφοβισμού ώστε να προσδιοριστεί η ταυτότητα των δημοσιογραφικών πηγών».
Η FIJ ιδρύθηκε το 1926 και εκπροσωπεί 600.000 δημοσιογράφους που ανήκουν σε 187 συνδικάτα και επαγγελματικές οργανώσεις σε περισσότερες από 140 χώρες.
Με την ευκαιρία του 30ου συνεδρίου της που πραγματοποιήθηκε στην Τύνιδα, ο μαροκινός δημοσιογράφος Γιουνές Μ΄Τζάχεντ εξελέγη νέος πρόεδρος της ομοσπονδίας. Μια διεθνής συνθήκη για την ασφάλεια και την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων συντάσσεται ήδη και θα υποβληθεί στον ΟΗΕ.