Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη ρύθμιση κόκκινων δανείων από δανειολήπτες που θέλουν να διασώσουν την πρώτη τους κατοικία από τον πλειστηριασμό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρμόδιοι εργάζονται εντατικά προκειμένου αυτή να ανοίξει πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Το ζήτημα των κόκκινων δανείων, όπως αναφέρει και η Εθνική Ομοσπονδία Δανειοληπτών απασχολεί περίπου 1 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις που παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις και τις διαδικασίες.
Η κατάργηση του Ν. 3869/2010 ή Ν. Κατσέλη όπως τον γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος, η αλλαγή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η εισαγωγή του αγγλοσαξονικού δικαίου όσον αφορά στα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης που διεξάγονται με συνοπτικές διαδικασίες, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, το δυσμενές δικαστικό κλίμα περιγράφουν , φωτογραφίζουν και αντικατοπτρίζουν το τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα.
Η Εθνική Ομοσπονδία Δανειοληπτών επισημαίνει ότι στην περίπτωση που τράπεζες δεν δίνουν τη δυνατότητα ρύθμισης μιας οφειλής, ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του ζητήματος είναι “η διεκδικητική αλλά και με συστηματικό τρόπο αναζήτηση των δικαιωμάτων των δανειοληπτών”. Η Ομοσπονδία “συμπυκνώνει” δε, έναν χρηστικό οδηγό ενεργειών στα εξής:
- Όταν μας κοινοποιείται εξώδικος επιστολή ή οποιαδήποτε άλλο έγγραφο από πλευράς της τράπεζας, πάντα απαντάμε με αποδεδειγμένο τρόπο εκφράζοντας τις αντιρρήσεις μας.
- Ανάλογα με το ύψος της οφειλής και το είδος της δανειακής σύμβασης αμφισβητούμε την ανέλιξη του ύψους της οφειλής μας .
- Όταν μας κοινοποιείτε διαταγή πληρωμής που στην ουσία αποτελεί τον τίτλο προς εκτέλεση, προβαίνουμε εντός των νόμιμων προθεσμιών, την κατάθεση ανακοπής ή και αναστολής εφόσον κριθεί επιβεβλημένο.
- Όταν μας κοινοποιηθεί κατασχετήρια έκθεση παρομοίως εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, την ανακόπτουμε με ένδικα μέσα.
- Με την βοήθεια εξειδικευμένου οικονομολόγου αναλυτή, προβαίνουμε σε ανάλυση και ανασύνθεση του ύψους των δανειακών μας οφειλών.
- Με την βοήθεια τόσο εξειδικευμένου δικηγόρου όσο και εξειδικευμένου οικονομολόγου, προβαίνουμε στην σύνταξη και κατάθεση α) αρνητικής αναγνωριστικής αγωγής κατά τράπεζας και β) αγωγής ρυθμίσεως καταστάσεως
Όλα τα ανωτέρω πρέπει να τηρούνται απαράκλητα, όπως επισημαίνει η Εθνική Ομοσπονδία γιατί σε κάθε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μόλις μερικών μηνών μετά την κοινοποίηση της διαταγής πληρωμής να απολέσουμε με συνοπτικές διαδικασίες όχι μόνο τα περιουσιακά μας στοιχεία, αλλά και τις πατρογονικές μας περιουσίες.Ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Δανειοληπτών, Ευάγγελος Κρητικός μιλώντας στο enikos.gr, σχετικά με το θέμα των κόκκινων δανείων δηλώνει καταρχάς ότι πρόκειται για έναν γόρδιο δεσμό και τονίζει ότι 3 εκατ. Έλληνες πολίτες είναι παγιδευμένοι είτε άμεσα είτε έμμεσα στη μέγγενη του τραπεζικού δανεισμού.
Αναλυτική η δήλωση του κ. Κρητικού είναι η εξής:
“Σαν η χειρότερη ιστορικά εποχή ορίζεται η σημερινή που διανύουμε για τους δανειολήπτες των κόκκινων δανείων που έρχονται αντιμέτωποι με πανίσχυρους εισπρακτικούς μηχανισμούς, εισπρακτικές εταιρείες, funds, δικηγορικά γραφεία.
Το ζήτημα των κόκκινων δανείων απασχολεί τουλάχιστον 1.000.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, νούμερο τεράστιο για τα πληθυσμιακά δεδομένα της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Η κατάργηση του Ν. Κατσέλη – Ν.3869/2010 αφαίρεσε το τελευταίο ουσιαστικό δείκτη προστασίας των δανειοληπτών .
Ο Ν. 3869/2010 ήταν ένας Νόμος ισοβαρής που λειτούργησε δίκαια κάτω υπό δικαστική κρίση και έδινε λύσεις και από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές, δηλαδή τράπεζες και δανειολήπτες και αυτό συνάγεται και από τα στατικά δεδομένα όπου αποδεικνύεται ότι το 50% των αιτήσεων των δανειοληπτών είτε έχει απορριφτεί είτε απορρίπτεται.
Η ύπαρξη νομικού κενού που να εξισορροπεί την διαπραγματευτική ισχύ τόσο των τραπεζών όσο και των funds που έχουν δεσπόζουσα θέση απέναντι στους δανειολήπτες σε συνδυασμό με τα ανωτέρω προαναφερόμενα, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε κοινωνική αποσάθρωση, σε οικονομικές στρεβλώσεις και σε καινούργιες περιπέτειες την οικονομία της χώρας.
Παράλληλα 3.000.000 ‘Ελληνες πολίτες παγιδευμένοι είτε άμεσα είτε έμμεσα στην μέγγενη του τραπεζικού δανεισμού θα αδυνατούν να καταναλώσουν και έτσι να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη καθότι το όποιο διαθέσιμο εισόδημα τους θα οδηγείται στα ταμεία των τραπεζών και των funds.
Όλα τα ανωτέρω φωτογραφίζουν και συνηγορούν σε μία περαιτέρω μεγέθυνση του προβλήματος της ανεργίας αλλά και μία οικονομία στα όρια του στασιμοπληθωρισμού και της υπανάπτυξης.
Η λύση του θέματος των κόκκινων δανείων αποτελεί το γόρδιο δεσμό για όλες τις μελλοντικές κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις”.