Σε σημαντική πηγή εσόδων για τις τράπεζες αναδεικνύονται οι χρεωστικές κάρτες, οι οποίες εκδόθηκαν ξεπέρασαν τα 15 εκατομμύρια το 2015 -έτος που επιβλήθηκαν τα capital controls.
Έκτοτε, το πλαστικό χρήμα μπήκε δραστικά στη ζωή μας, με αποκορύφωμα το 2018 όπου πραγματοποιήθηκαν 800 εκατ. συναλλαγές μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας, συνολικής αξίας 31,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Cardlink.
Δεν είναι τυχαίο ότι στην παρουσίαση του Σχεδίου Μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζαςστο Λονδίνο, η επικεφαλής Λιανικής Χριστίνα Θεοφιλίδη αποκάλυψε ότι η τράπεζα σχεδιάζει να αυξήσει τα έσοδα από προμήθειες έως και 60% έως το 2022 και ανέφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα τις χρεωστικές κάρτες.
Ήδη, όπως έχει αναφέρει το insider.gr, προς αναζήτηση λειτουργικών εσόδων οι τράπεζες επιβάλλουν προμήθειες στη χρήση των καρτών και ειδικότερα στις αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜ, τις οποίες σκοπεύουν να αυξήσουν κατακόρυφα:
• Προμήθεια ΔΙΑΣ: Αφορά στην προμήθεια που πληρώνουμε ότι χρησιμοποιούμε το ΑΤΜ άλλης ελληνικής τράπεζας. Μέχρι σήμερα, αυτή κυμαινόταν μεταξύ 1,30 έως 2,20 ευρώ, ανάλογα με την τράπεζα και το ποσό της ανάληψης. Πληροφορίες του κλάδου, όμως, αναφέρουν ότι οι συστημικές τράπεζες είναι έτοιμες να «σπάσουν» τις διμερείς συμφωνίες και να… στρογγυλοποιήσουν προς τα επάνω τις χρεώσεις. Συγκεκριμένα, προσανατολίζονται σε προμήθειες 2,50-3 ευρώ, αναλόγως την τράπεζα, ώστε να εναρμονίζονται με τη χρέωση Direct Access Fee (DAF).
• Προμήθεια ξένης κάρτας (daf): Προμήθεια από 2 έως 3 ευρώ χρεώνουν πλέον όλα τα ελληνικά ΑΤΜs για συναλλαγές με ξένες κάρτες, όπως Revolut και N26, σε μια προσπάθεια να αποκομίσουν κέρδη από τους τουρίστες -αλλά και τους Έλληνες που χρησιμοποιούν ψηφιακές τράπεζες του εξωτερικού.
• Προμήθεια συναλλάγματος: Καθώς η εισροή τουριστών προς τη χώρα μας απογειώνεται, απογειώνονται μαζί με αυτή και τα έσοδα των τραπεζών από τη συναλλαγματική μετατροπή, εκτός από το daf. Όσοι τουρίστες εκτός Ευρωζώνης επισκέπτονται τη χώρα μας, επιβαρύνονται με την προμήθεια «Dynamic currency conversion – DCC» η οποία υπολογίζεται επί του ποσού που «σηκώνουν» από τα μηχανήματα αυτόματων αναλήψεων, δηλαδή είναι αναλογική άρα και «τσουχτερή». Οι ελληνικές τράπεζες επιβάλλουν χρέωση 2,5%-5% επί του ποσού ανάληψης όταν οι λογαριασμοί είναι συνομολογημένοι σε νόμισμα εκτός ευρώ, το οποίο σημαίνει ότι για μια ανάληψη 100 ευρώ χρεώνουν έως και 5 ευρώ στον λογαριασμό του μη Ευρωπαίου τουρίστα.
• Τέλος επανέκδοσης: Η χρεωστική κάρτα δεν επιβαρύνεται με χρεώσεις όταν χρησιμοποιείται μόνο, αλλά και όταν λήξει, αφού από το περυσινό καλοκαίρι οι δωρεάν επανεκδόσεις αποτελούν παρελθόν. Έκτοτε, όλες οι συστημικές τράπεζες χρεώνουν από 5 έως 6 ευρώ κάθε φορά που πρέπει να εκδώσουμε ξανά τη χρεωστική κάρτα είτε επειδή έληξε είτε λόγω απώλειας, κλοπής κ.λπ.