7 χρόνια φυλάκιση για βιασμό ανηλίκου

220

Σε εφτά χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε προχθές από το μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας 30χρονος για υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκου. Τα αδικήματα έγιναν τον Ιούλιο του 2016 στη Λευκωσία, όταν ο παραπονούμενος ήταν μόλις 15 ετών και οκτώ μηνών. 

Σύμφωνα με το δικαστήριο, μετά από ακροαματική διαδικασία, η οποία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, άνδρας ηλικίας 30 ετών σήμερα βρέθηκε ένοχος σε δύο κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού κατά παράβαση των άρθρων 2 και 6(4)(γ) του περί της πρόληψης και της καταπολέμησης της σεξουαλικής κακοποίησης, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας Νόμου του 2014, Ν.91(Ι)/2014. 

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες των αδικημάτων και τα ευρήματα του Δικαστηρίου, τον Ιούλιο 2016, στη Λευκωσία, ο κατηγορούμενος κακοποίησε σεξουαλικά τον παραπονούμενο με τη χρήση βίας και εξαναγκασμού, ενώ κατά το ίδιο περιστατικό τον υποχρέωσε να προβεί και σε άλλες πράξεις. Κατά την επιβολή ποινής, λήφθηκαν υπ’ όψιν οι συνθήκες διάπραξης των αδικημάτων, η σοβαρότητα τέτοιας φύσεως αδικημάτων, καθώς και η έξαρση που αυτά παρουσιάζουν. Προσμέτρησαν υπέρ του κατηγορουμένου το λευκό του ποινικό μητρώο και τα πολλαπλά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει.

Στο μεταξύ, συνολικά 45 πρόσωπα καταγγέλθηκαν μέσα στο 2017 σε ολόκληρη την Κύπρο για 36 υποθέσεις που σχετίζονται με σεξουαλικά αδικήματα. Το σύνολο των θυμάτων για το 2017 ανέρχεται στα 44. 

Σύμφωνα με αποτελέσματα που δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία, από τα 45 πρόσωπα που καταγγέλθηκαν τα 28 ενέχονται σε υποθέσεις βιασμού, το ένα σε υπόθεση απόπειρας βιασμού, τα 14 για απαγωγή, ένα άλλο πρόσωπο για διαφθορά κοριτσιού ηλικίας κάτω των 13 ετών και ακόμη ένα για παρά φύσει ασέλγεια. Όσον αφορά στη σχέση του θύματος με τον θύτη, μόνο σε τέσσερις περιπτώσεις δεν υπήρχε καμία σχέση μεταξύ τους και τα δύο άτομα δεν γνωρίζονταν. Σε τρεις περιπτώσεις ο θύτης ήταν ο σύζυγος της γυναίκας, σε τέσσερις ήταν συγγενής πρώτου βαθμού και σε άλλες τέσσερις υπήρχε μεταξύ των δύο άλλη συγγένεια.

 Επίσης, σε οκτώ περιπτώσεις επρόκειτο για τον συμβίο και σε 18 φορές για γνωστό ή φίλο. Τονίζεται πως υπήρχαν επίσης και υποθέσεις στις οποίες οι σχέσεις δεν δηλώθηκαν.