Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα τελευταία χρόνια τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον αλλού. Η Γερμανία είναι από τις χώρες που επωφελούνται περισσότερο.
“Είμαστε ένα έθνος που εξαφανίζεται” λέει η Μάριαν Χανγκάνου, επικεφαλής της ρουμανικής εταιρείας Colorful, η οποία αναζητά προσωπικό. “Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλές πολυεθνικές εταιρείες αποφάσισαν να μην επενδύουν στη Ρουμανία γιατί απλά δεν υπάρχει προσωπικό” συμπληρώνει.
Παρόμοια είναι η κατάσταση στη Βουλγαρία. “Η οικονομία έχει αρχίσει να ακυρώνει συμβόλαια γιατί απλά δεν έχουμε το εργατικό δυναμικό” δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Εμίλ Καρανικολόφ σε βουλγαρικό τηλεοπτικό σταθμό.
Χιλιάδες άνθρωποι από την Νοτιανατολική Ευρώπη και επιλέγουν να ζήσουν σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία ή η Ισπανία. Μπορεί οι μισθοί στην πατρίδα τους να αυξάνονται αλλά όχι τόσο, ώστε να αποτρέψουν τη φυγή. Επιχειρήσεις, ειδικοί και πολιτικοί από τη Βουδαπέστη μέχρι την Αθήνα εκφράζουν ανησυχίες. Κυρίως νέοι και καλά καταρτισμένοι άνθρωποι φεύγουν με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλα κενά.
Πάνω από δυο εκατομμύρια Ρουμάνοι ζουν στο εξωτερικό, σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης στο Βουκουρέστι, οι περισσότεροι στην Ισπανία και την Ιταλία. Από τη Βουλγαρία έχουν φύγει 700.000 άνθρωποι. Από την Κροατία μετανάστευσαν μεταξύ 2013 και 2016 συνολικά 230.000 πολίτες και πήγαν σε άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ. Οι αριθμοί αυτοί αντιστοιχούν στο 2% του πληθυσμού ετησίως. Στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία των συνδικάτων ο αριθμός των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τη χώρα ανέρχεται σε πάνω από 400.000 εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε το 2010. Οι περισσότεροι ήταν νέοι.
Μεγάλα κενά σε νοσοκομεία
Ακόμα και από την Ουγγαρία, που είναι μια από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες της περιοχής, μεταξύ 2010 και 2017 πάνω από 200.000 άνθρωποι ηλικίας μεταξύ 20 και 65 ετών εγκατέλειψαν τη χώρα. Η δυναμική αυτή είναι η ισχυρότερη που παρατηρείται στα νεότερα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Το αποτέλεσμα: Η έλλειψη ειδικών στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης είναι εμφανής, για παράδειγμα στον ιατρικό τομέα. Λείπουν ολοένα και περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό. Και δεν είναι ο μόνος. Ρουμανικές επιχειρήσεις προσπαθούν να φέρουν προσωπικό από την Άπω Ανατολή εξαιτίας των σοβαρών κενών που έχουν δημιουργηθεί. Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιτρέψει την εργασία σε 20.000 εργαζομένους από χώρες-μη μέλη της ΕΕ, ωστόσο οι πραγματικές ανάγκες υπολογίζονται γύρω στις 300.000 τουλάχιστον.
Σύμφωνα πάντως με το Ινστιτούτο Ερευνών για την Αγορά Εργασίας (ΙΑΒ) στη Νυρεμβέργη, η Γερμανία είναι μια από τις χώρες που επωφελούνται περισσότερο από τη μετανάστευση εργατικού δυναμικού από τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Σε διάφορους κλάδους, όπως είναι ο κατασκευαστικός, η ιατρική περίθαλψη και η γαστρονομία, χωρίς αυτούς τους ανθρώπους θα ήταν πολύ δύσκολη η κάλυψη των αναγκών, επειδή δεν υπάρχουν Γερμανοί ενδιαφερόμενοι, παραδέχεται ο Χέρμπερτ Μπρύκερ, συνεργάτης του ΙΑΒ.