Χωρίς ελαφρυντικό προτείνει η εισαγγελέας
Την ενοχή των τεσσάρων κατηγορουμένων για την απαγωγή και δολοφονία του Μάριου Παπαγεωργίου τον Αύγουστο του 2012, αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας.
Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο καταδίκασε τον 78χρονο βασικό κατηγορούμενο, όπως και πρωτοδίκως, για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, της αρπαγής, της απόπειρας εκβίασης και της σύστασης συμμορίας, ενώ έκρινε ενόχους για σύσταση συμμορίας δύο από τους φερόμενους ως συνεργούς του 78χρονου και για απόπειρα εκβίασης τον 4ο κατηγορούμενο.
Μετά την ανακοίνωση της ποινής, η υπεράσπιση του 78χρονου «εγκεφάλου» της απαγωγής ζήτησε με βάση το νέο ποινικό κώδικα να του αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του προτέρου βίου, της καλής διαγωγής μετά την πράξη και σε συνθήκες κράτησης και της καθυστέρησης απονομής δικαιοσύνης, που εισάγεται στον νέο κώδικα. Αναγνώριση ελαφρυντικών ζήτησαν και οι υπόλοιποι 3 καταδικασθέντες.
Ωστόσο, η εισαγγελέας της έδρας, πρότεινε την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών, κάνοντας ειδική αναφορά στο ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, εξηγώντας πως η ύπαρξη λευκου ποινικού μητρώου δεν επαρκεί για την αναγνώριση του ελαφρυντικού, εάν το δικαστήριο αιτιολογημένα κρίνει ότι ο κατηγορούμενος είχε ροπή προς αντικοινωνική συμπεριφορά.
«Στο πρόσωπο του 78χρονου υπήρχε ροπή προς αντικονωνική συμπεριφορά. Είχε κατ’ επίφαση σύννομο βίο. Προξένησε βαρεία προσβολή στο ύψιστο έννομο αγαθό της ανθρώπινης ζωής. Η επιβολή της εσχάτης των ποινών είναι αναγκαία και δίκαιη», ανάφερε η εισαγγελέας, με τους συγγενείς του άτυχου 26χρονου να ξεσπούν σε χειροκροτήματα.
Αυτήν την ώρα το δικαστήριο διασκέπτεται επί του αιτήματος των κατηγορουμένων για την αναγνώριση των ελαφρυντικών.