Στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης κρίθηκε η πρώτη υπόθεση διαπραγμάτευσης της ποινής κατηγορουμένου που εισήχθη και έγινε δεκτή από Μονομελές Εφετείο. Το δικόγραφο φέρει επιγραφή «πρακτικό διαπραγμάτευσης» σύμφωνα με το άρθρο 303 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Το πρακτικό συνετάγη στις 12 Ιουλίου του 2019 μετά διαπραγμάτευση του συνηγόρου του κατηγορουμένου –είναι ο Α.Σ. του Ρ., Πακιστανός υπήκοος κάτοικος Θεσσαλονίκης και ήδη κρατούμενος στις φυλακές Δομοκού–Ζαχαρία Κεσσέ και του αντεισαγγελέα Εφετών κ. Ευάγγελου Μπακέλα. Ο κατηγορούμενος από την αρχή φάνηκε διατεθειμένος να ομολογήσει την πράξη του, δηλαδή τη συμμετοχή του επί τριετία (2016-2019) σε εγκληματική οργάνωση (την αποτελούσαν 28 αλλοδαποί και ένας ημεδαπός, εκ των οποίων οι δύο είναι αγνώστων στοιχείων), με σκοπό την αποθήκευση και διακίνηση λαθραίων τσιγάρων, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει το Δημόσιο εξαιτίας διαφυγόντων φόρων και δασμών ποσά άνω των 150.000 ευρώ.
Μέλη της ομάδας συνελήφθησαν το 2018 στη λαϊκή αγορά της Ξηροκρήνης και στην πλατεία Αριστοτέλους να διακινούν τσιγάρα. Επίσης, σε διαμερίσματα-αποθήκες μέλη της ομάδας κατείχαν περίπου 1.500 πακέτα τσιγάρων προς πώληση. Οι συσκευασίες δεν είχαν τις ταινίες με την ένδειξη «φόρος κατανάλωσης καπνού» και ως εκ τούτου ήταν σαφές ότι είχαν διαφύγει φόροι και δασμοί που θα έπρεπε να έχει εισπράξει το κράτος. Επίσης, κατασχέθηκε αυτοκίνητο που οδηγούσε μέλος της ομάδας κοντά στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης φορτωμένο με παρόμοιες συσκευασίες προϊόντων καπνού.
Το αυτοκίνητο, ο οδηγός και το φορτίο του, «οδήγησαν» στους αποθηκευτικούς χώρους μεταφορικής εταιρείας απ’ όπου φαίνεται ότι ξεκινούσαν τα μέλη της ομάδας με κάποια φορτία. Ο χώρος συνδέθηκε με άλλη «δυάδα» του δικτύου, στην οποία συμμετείχε και γνωστός στις Αρχές Ελληνοπόντιος που φέρεται να είναι μέλος στην εγκληματική οργάνωση.
Ο εισαγγελικός λειτουργός της Θεσσαλονίκης αφού έλαβε υπόψη του τις πράξεις του κατηγορουμένου αλλά και την προσωπικότητά του, αποφάσισε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση είναι κατάλληλη για ποινική διαπραγμάτευση. Ετσι αποφάσισε την πρώτη εβδομάδα της ισχύος του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ότι θα δεχθεί τη διαπραγμάτευση.
Ο Α.Σ. του Ρ. ομολόγησε τη συμμετοχή του στις πράξεις που του αποδίδονται –σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες χρειαζόταν τα χρήματα για να ξεπληρώσει τα χρέη του σε όσους τον βοήθησαν να εισέλθει στη χώρα (παράνομα)– και στη συνέχεια συμφώνησε με τον εισαγγελέα την ποινή:
• Σε 6 χρόνια για την πράξη της ηθικής αυτουργίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε λαθρεμπορία.
• Ποινή φυλάκισης 30 μηνών για την πράξη της συγκρότησης σε εγκληματική οργάνωση.
Τελικά οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μια ποινή 6 ετών και 10 μηνών. Στις 22 Ιουνίου το δικαστήριο επικύρωσε την ποινή που είχαν συμφωνήσει εισαγγελέας και κατηγορούμενος. Ο κρατούμενος δεν μετήχθη στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων που με βάση τον νέο δικονομικό κανόνα δεν μπορεί να μεταβάλει το ύψος της ποινής προς τα πάνω. Αντίθετα υποχρεούται να δεχθεί το ύψος της ποινής ή και να τη μειώσει.
Η πλευρά του κατηγορουμένου δήλωσε ότι δεν υποβάλλει κάποιο επιπλέον αίτημα και ζήτησε να γίνει δεκτό το πρακτικό που είχε συμφωνηθεί (πράγμα που έγινε). Ταυτόχρονα επικυρώθηκαν κανονικά οι σχετικές κατασχέσεις και επιβλήθηκαν οι δημεύσεις και τα δικαστικά έξοδα στον κατηγορούμενο.
Υποθέσεις σαν και αυτή με πολλούς κατηγορουμένους που μάλιστα φέρονται να συγκροτούν εγκληματική οργάνωση δεν διευκολύνονται από την κατάσταση στο σωφρονιστικό σύστημα.
Ετσι, αν κάποιος από αυτούς προχωρήσει σε διαπραγμάτευση ομολογώντας τις πράξεις του, θα πρέπει να εκτίσει το υπόλοιπο τις ποινής του σε σωφρονιστικό κατάστημα διαφορετικό εκείνου στο οποίο εκτίουν τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, ιδιαίτερα αν τα τελευταία δεν έχουν προχωρήσει σε κάποια διαπραγμάτευση με τις εισαγγελικές αρχές, σε αντίθεση με μέλη της ομάδας που έχουν προχωρήσει στο βήμα αυτό.
Ο συνήγορος του κατηγορουμένου στην υπόθεση της Θεσσαλονίκης κ. Ζαχαρίας Κεσσές σε συνομιλία με την «Κ», χθες, σημείωσε ότι «το κρίσιμο ζήτημα παραμένει η αλλαγή της κουλτούρας των διαδίκων ώστε να αγκαλιάσουν τον νέο δικονομικό θεσμό».