Το Facebook έχει εμφανώς απεριόριστη δύναμη στον κυβερνοχώρο, σε σημείο που μπορεί να συλλέγει δεδομένα για άτομα τα οποία δεν είναι συνδεδεμένα στην πλατφόρμα του μέσου κοινωνικής δικτύωσης ή άτομα που δεν το χρησιμοποιούν καν.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ο Alfred Ng, όπου σε άρθρο του στον ιστότοπο CNet,εξηγεί ότι στην ουσία η απενεργοποίηση ή η διαγραφή λογαριασμού στο Facebook δεν διαδραματίζει κάποιον ιδιαίτερο ρόλο, καθώς η εταιρεία μας παρακολουθεί και συλλέγει δεδομένα από τις online δραστηριότητες μας, με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά.
Για την περίπτωση της απενεργοποίησης, οι ειδικοί σε θέματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής επισημαίνουν ότι η επιλογή αυτή ίσως θεωρείται παραπλανητική από τους χρήστες. Όπως επισημαίνει και ο Gabriel Weinberg, CEO και ιδρυτής της ιδιωτικής μηχανής αναζήτησης «DuckDuckGo», οι χρήστες έχουν την εντύπωση ότι η απενεργοποίηση περιορίζει το εύρος συλλογής των δεδομένων, καθώς και την πρόσβαση σε αυτά. Κάτι τέτοιο σύμφωνα με τους ειδικούς φαίνεται να είναι αναληθές, καθώς η απενεργοποίηση έχει προσωρινό χαρακτήρα και παρότι άλλοι χρήστες δεν έχουν πρόσβαση στα στοιχεία, το facebook συνεχιζει να τα συλλέγει και να τα διατηρεί.
Επίσης, σημειώνεται ότι με τη διαγραφή του λογαριασμού, δεν υπάρχει δυνατότητα ανάκτησης. Εξαιτίας αυτού, το Facebook δίνει περίοδο «χάριτος» κατά τη διάρκεια της οποίας μπορεί ο χρήστης να συνδεθεί στο λογαριασμό του, και αυτόματα να υπάρξει και αναίρεση του αιτήματος διαγραφής. Σημασία έχει στην περίπτωση αυτή το γεγονός ότι το FB μετά την παρέλευση ενενήντα ημερών διαγράφει δεδομένα που βρίσκονται αποθηκευμένα στα συστήματα των αντιγράφων ασφαλείας [backup]. Ακόμα και μετά όμως από τη διαγραφή του λογαριασμού, οι φίλοι μπορεί να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε μηνύματα που έχουν σταλεί. Κάποια αντίγραφα περιεχομένου (π.χ. αρχεία καταγραφής) μπορεί να παραμείνουν στη βάση δεδομένων, αλλά παύουν να σχετίζονται με προσωπικά αναγνωρίσιμα στοιχεία.
Εν τω μεταξύ, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το Facebook «παρακολουθεί» ακόμα και άτομα τα οποία δεν έχουν λογαριασμό χρήστη. Αυτό συμβαίνει μέσω προγραμμάτων και εφαρμογών που μοιράζονται δεδομένα με το Facebook. Για παράδειγμα, οποιαδήποτε ιστοσελίδα διαθέτει την επιλογή «Like» (Facebook «Like» button) ή «pixel παρακολούθησης» («tracking pixel»), αυτόματα στέλνει δεδομένα στο Facebook.
Σύμφωνα με το Reuters, το Facebook διαπραγματεύεται λύσεις μακροχρόνιων κανονιστικών ρυθμίσεων για θέματα προστασίας ιδιωτικής ζωής του ατόμου και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (Federal Trade Commission-FTC) πιέζει για την εφαρμογή εποπτείας προς αυτή την κατεύθυνση. Το Facebook από τη μεριά του ίσως να συμφωνήσει με όρους, οι οποίοι περιλαμβάνουν ρυθμίσεις όπως: 1. ότι η εταιρεία θα πρέπει να παίρνει άδεια από τους χρήστες προτού προβεί σε κοινοποίηση των δεδομένων τους, 2. ότι ένα τρίτο μέρος θα ελέγχει το πρόγραμμα εποπτείας κάθε δύο χρόνια.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι οι προσπάθειες αυτές εντείνονται ακόμα περισσότερο εξαιτίας του σκανδάλου της Cambridge Analytica, όπου ομάδα συμβούλων συγκέντρωσε δεδομένα περίπου 87 εκατομμυρίων χρηστών, χωρίς την άδειά τους. Το Facebook έχει διαθέσει τρία δισεκατομμύρια δολάρια, για πιθανά πρόστιμα και έξοδα για τη σχετική έρευνα.