Κυνήγι στους περίπου 35.000 ιδιοκτήτες που μισθώνουν παράνομα τα ακίνητά τους μέσω πλατφορμών όπως η Airbnb αρχίζει η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην πρόσφατη συνάντηση με τη διοίκηση του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ) ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης εστίασε το ενδιαφέρον του στα επίμαχα ακίνητα, ζητώντας μάλιστα να μάθει τον ακριβή αριθμό αυτών που λειτουργούν σήμερα χωρίς Αριθμό Μητρώου.
«Η εκτίμησή μας είναι πως πρόκειται για περισσότερα από 35.000 ακίνητα» τονίζει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο επικεφαλής του Συνδέσμου, Ανδρέας Χίου.
Το ζήτημα των περιορισμών στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση της ΠΑΣΥΔΑ με τον υπουργό Τουρισμού. Συγκεκριμένα συζητήθηκαν τα εξής ενδεχόμενα:
Να απαγορεύεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά αριθμό φορολογικού μητρώου δικαιούχου εισοδήματος
Να μην επιτρέπεται η μίσθωση ακινήτου για πάνω από 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος.
Για να μπορέσει κάποιος ενοικιαστής να μισθώσει το ακίνητο για περισσότερες από 90 ημέρες να αποδεικνύεται ότι το συνολικό του εισόδημα από την ενοικίαση ακινήτων μέσω Airbnb ή παρόμοιας πλατφόρμας δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ ανά έτος.
Σημειώνεται ότι η Κρήτη μετρά σήμερα τις περισσότερες ενεργές αγγελίες σε όλη την Ελλάδα (22.585) σχεδόν τις διπλάσιες από την Αθήνα. Το μέσο εισόδημα μάλιστα, σύμφωνα με την AirDna υπολογίζεται στα 1.159 ευρώ, με το μέσο κόστος διανυκτέρευσης στη Μεγαλόνησο να υπολογίζεται στα 93 ευρώ. Όσον αφορά στην πρωτεύουσα το μηνιαίο εισόδημα διαμορφώνεται σε 982 ευρώ και η μέση τιμή πέφτει στα 57 ευρώ την ημέρα. Την πεντάδα με τις περισσότερες αγγελίες για βραχυχρόνιες μισθώσεις συμπληρώνουν η Κέρκυρα, η Σαντορίνη και η Μύκονος με 6.809, 5.159 και 4.351 αντίστοιχα.