Πάνω από το 50% των συνταξιούχων λαμβάνουν λιγότερα από 900 ευρώ το μήνα – δηλαδή περισσότερα από 9,3 εκατομμύρια. Αυτό προκύπτει από στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης μετά από επερώτηση του κόμματος “Η Αριστερά”.
Το 51,4% των συνταξιούχων στην Γερμανία, δηλαδή πάνω από 9,3 εκατομμύρια άνθρωποι, λάμβανε τον περασμένο χρόνο συντάξεις κάτω των 900 ευρώ το μήνα και το 58,6% των συνταξιούχων λιγότερα από 1000 ευρώ. Αυτοί οι αριθμοί αναφέρονται σε απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης προς την Σαμπίνε Τσίμερμαν, πρόεδρο της Επιτροπής Οικογενειακών Υποθέσεων, η οποία είχε καταθέσει σχετική επερώτηση.
Όπως δηλώνει η βουλευτής του κόμματος “Η Αριστερά” στο δίκτυο περιφερειακών εφημερίδων RND, “από τα στοιχεία προκύπτει πως δεν μπορεί πλέον να διαψευσθεί ότι η προβλεπόμενη από το νόμο σύνταξη δεν προστατεύει από τη φτώχεια”. Πολλοί συνταξιούχοι πρέπει να εργάζονται για να τα βγάλουν πέρα, επισημαίνει η βουλευτής. Σημειωτέων ότι τα προαναφερόμενα στοιχεία αναφέρονται στο ποσό της σύνταξης μετά την αφαίρεση των εισφορών κοινωνικής ασφαλίσεως και πριν από τους φόρους που υποχρεούνται να πληρώνουν οι συνταξιούχοι.
Πότε θεωρείται κάποιος φτωχός;
Ως όριο απειλής από τη φτώχεια θεωρείται στην ΕΕ το 60% του μέσου διαθέσιμου εισοδήματος του πληθυσμού σε κάθε χώρα ξεχωριστά. Στη Γερμανία αυτό το όριο κυμαίνεται για κάθε άτομο στα 999 ευρώ το μήνα. Με άλλα λόγια, άνθρωποι που έχουν στη διάθεση τους χαμηλότερο εισόδημα διατρέχουν τον κίνδυνο της φτώχειας. Από άποψη στατιστικής η φτώχεια είναι όμως μια σχετική έννοια.
Όπως τονίζει η γερμανική κυβέρνηση στην απάντησή της δεν μπορεί οπωσδήποτε μόνο από το ύψος της βασικής σύνταξης να συναχθούν συμπεράσματα για τις ανάγκες ενός ατόμου και ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη πιθανές πρόσθετες πηγές εσόδων. Δηλαδή, υπάρχουν πράγματι άνθρωποί που έχουν μια χαμηλή σύνταξη και είναι φτωχοί. Υπάρχουν όμως και άλλοι που ο ή η σύζυγος διαθέτει υψηλό εισόδημα ή υπάρχουν έσοδα από ενοίκια.
Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για το φαινόμενο τις φτώχειας στους ηλικιωμένους είναι σύμφωνα με το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) τα υψηλά ενοίκια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά του ενός ατόμου.
Πέραν αυτού, ειδήμονες επί του θέματος έχουν εδώ και καιρό προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να αυξηθεί η φτώχεια στην τρίτη ηλικία. Βασικός παράγοντας μιας τέτοιας εξέλιξης είναι σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Bertelsmann η επισφαλής απασχόληση. Η ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ακόμη και εάν συμπεριληφθούν εκτός από τη σύνταξη και όλες οι άλλες πιθανές πηγές εσόδων, η φτώχεια στους ηλικιωμένους θα αυξηθεί: Ένας στους πέντε συνταξιούχους (20%) στη Γερμανία που θα βγει μεταξύ το 2031 και 2036 στη σύνταξη θα απειλείται από τον κίνδυνο της φτώχειας.