Μέχρι το 2100, η Αφρική θα ξεπεράσει την Ασία, σύμφωνα με μια ανάλυση των δεδομένων του Παγκόσμιου Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών
Το δυνητικό εργατικό δυναμικό της Αφρικής θα είναι πιθανότατα μεγαλύτερο από αυτό της Ασίας έως τα τέλη του 21ου αιώνα, καθώς οι δύο ήπειροι αντιμετωπίζουν διαφορετικές δημογραφικές και οικονομικές προκλήσεις.
Ο αριθμός των Αφρικανών ηλικίας 15 έως 64 ετών είναι σήμερα ένα τέταρτο του μεγέθους του πληθυσμού των ενεργών εργασιακά Ασιατών. Μέχρι το 2100, ωστόσο, η Αφρική θα ξεπεράσει την Ασία, σύμφωνα με μια ανάλυση των δεδομένων του Παγκόσμιου Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών, την οποία έκανε το Bloomberg. Η Ασία θα αντιμετωπίσει μια γήρανση του πληθυσμού, ενώ οι δημογραφικές αλλαγές στην Αφρική θα είναι προς όφελος περισσότερων νέων που έχουν ανάγκη απασχόλησης.
Μια προειδοποίηση για τα αφρικανικά έθνη: Μια ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία συνήθως απαιτεί έναν ισχυρό και αυξανόμενο πληθυσμό σε ηλικία εργασίας και δεν είναι σαφές ότι οι οικονομίες στην ήπειρο αυτή θα αναπτυχθούν αρκετά ώστε να παρέχουν απασχόληση στους αιτούντες εργασία. Επιπλέον, δεν είναι σαφές ότι οι δυνητικοί εργαζόμενοι θα έχουν τις δεξιότητες που απαιτούν οι θέσεις εργασίας.
Το δυνητικό εργατικό δυναμικό της Νιγηρίας αναμένεται να αυξηθεί κατά σχεδόν 350%, ήτοι κατά 375 εκατομμύρια, μέχρι το τέλος του αιώνα, φτάνοντας σε περισσότερα από 485 εκατομμύρια. Ωστόσο, το ΔΝΤ σημείωσε πρόσφατα σημαντικές ανισότητες όσον αφορά την πρόσβαση στην εκπαίδευση ανά φύλο και μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών στην πλουσιότερη χώρα της Αφρικής. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Στατιστικό Γραφείο της Νιγηρίας, ένα κορίτσι που γεννήθηκε σε μια οικογένεια στο φτωχότερο 20% της κοινωνίας πηγαίνει μόνο περίπου ένα χρόνο στο σχολείο.
«Καθώς οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού μειώνουν την εισροή εργατικού δυναμικού με την καλύτερη τεχνολογία και τις μηχανές για ακόμη χαμηλότερη παραγωγή προστιθέμενης αξίας, θα είναι δύσκολο για τους νέους εργαζόμενους στην Αφρική να βρουν μελλοντικά ανειδίκευτες θέσεις εργασίας σε εργοστάσια παραγωγής παρόμοια με εκείνα που απασχολούν σήμερα νέους από την Ασία», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου Milken.