Η μείωση των “κόκκινων” δανείων είναι κομβική για το κεντρικό ζητούμενο: τη σταθερή κερδοφορία των τραπεζών και τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μοντέλου λειτουργίας και ανάπτυξης για την καθεμία από αυτές.
Η κερδοφορία των τραπεζών παραμένει αδύναμη και αυτές καλούνται να δώσουν έμφαση στη δημιουργία εσόδων, στη μείωση του λειτουργικού κόστους και στην ψηφιοποίηση, ανταποκρινόμενες στις εξελίξεις που διαμορφώνει για τον ανταγωνισμό η τεχνολογία διεθνώς.
Μετά τον σημαντικό περιορισμό των διεθνών δραστηριοτήτων και των εργασιών που δεν είναι αμιγώς τραπεζικές, οι εγχώριες παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες αποτελούν πλέον τη βασική πηγή της οργανικής κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών και αυτό θα συνεχιστεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται επιεικώς απαιτητικό για τις τράπεζες, ενώ ορισμένοι από τους καλύτερους πελάτες τους, δηλαδή οι μεγάλες εξωστρεφείς επιχειρήσεις, έχουν τη δυνατότητα να αντλούν χρηματοδότηση απευθείας από τις διεθνείς αγορές ομολόγων. Σε αυτό το πλαίσιο, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία, σε συνδυασμό με άλλες προσπάθειες περιστολής του λειτουργικού κόστους, αποτελούν μονόδρομο για την περαιτέρω βελτίωση της αποτελεσματικότητας των τραπεζών.