Επιθέσεις σε ελεγκτές: Αυτεπάγγελτο αδίκημα με αυξημένη ποινή

77

Το νέο περιστατικό της επίθεσης στη Μαγνησία σε ελεγκτή της ΑΑΔΕ, που ήρθε να προστεθεί σε αυτό της Κρήτης , φέρνει στην επικαιρότητα το ζήτημα της δίωξης αυτών των φαινομένων και των ποινών που αντιμετωπίζουν οι δράστες.

Σύμφωνα με το Άρθρο 66 του ν.4557/18 η τέλεση των εγκλημάτων των άρθρων 308 έως 311, 333, 361 και 361Α του Ποινικού Κώδικα σε βάρος υπαλλήλου του Υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του ή για λόγους σχετικούς με την εκτέλεσή της, συνιστά ιδιαίτερα επιβαρυντική περίσταση.

Με άλλα λόγια, οι λεκτικές και σωματικές επιθέσεις που ασκούν ελεγχόμενοι πολίτες σε βάρος υπαλλήλων των Ελεγκτικών Υπηρεσιών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, χαρακτηρίζονται ως ιδιώνυμο αδίκημα και διώκονται αυτεπάγγελτα, δηλαδή χωρίς να απαιτείται κατάθεση μήνυσης από τους ελεγκτές, επισύροντας τις μέγιστες (αυξημένες) προβλεπόμενες ποινές για τους δράστες.

https://www.dikastiko.gr/%ce%b5%ce%b3%ce%ba%ce%bb%ce%b7%ce%bc%ce%b1/%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%b8%ce%ad%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%83%ce%b5-%ce%b5%ce%bb%ce%b5%ce%b3%ce%ba%cf%84%ce%ad%cf%82-%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%b5%cf%80%ce%ac%ce%b3%ce%b3%ce%b5%ce%bb%cf%84%ce%bf-%ce%b1/

Διαβάστε αυτό πριν αποχωρήσετε!
Το Νομικό μας Γραφείο απευθύνεται σε ιδιώτες και επιχειρήσεις προσφέροντας δωρεάν νομική ενημέρωση, μέσω νομικής αποδελτίωσης και ποικίλων νομικών πληροφοριών, που παρέχονται μέσω της ιστοσελίδας μας. Ένα Like στις σελίδες μας κοινωνικής δικτύωσης θα αποτελέσει για όλους μας μία ηθική αναγνώριση και θα ενισχύσει το έργο μας. 
Σας ευχαριστούμε!