Μέρκελ: Δεν πρόκειται να ληφθούν μέτρα στήριξης

55

οικονομολόγοι εκτιμούν πως θα υπάρξει συρρίκνωση κατά 0,1%. 

Επειτα από αδιάλειπτη δεκαετή ανάπτυξη η Γερμανία λίγο έλειψε το 2018 να περιπέσει σε τεχνική ύφεση. Αν  το φετινό β΄ τρίμηνο περισταλεί κατά 0,1%, όπως προβλέπεται, τότε θα σημάνει μια δραστική αντιστροφή από την αύξηση του 0,4% του α΄ τριμήνου αλλά και μια σημαντική απόκλιση από το 0,2%, τον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης εν συνόλω. Οι γερμανικές εξαγωγές μειώθηκαν πέρυσι κατά 8% και η βιομηχανική παραγωγή κατά 5,2%. «Εάν οι επιχειρήσεις αναμένουν χειροτέρευση του επενδυτικού κλίματος, σταματούν τις παραγγελίες εξαρτημάτων και περιορίζουν τα αποθέματά τους. Αυτό είναι και το πρώτο σημάδι αδυναμίας της οικονομίας», παρατηρεί στους Financial Τimes ο Ούλριχ Ακερμαν, γενικός διευθυντής τμήματος διεθνούς εμπορίου στην Ενωση Μηχανοκατασκευαστικών Εταιρειών της Γερμανίας. Μέχρι σήμερα, βέβαια, πολλοί δεν είχαν αντιληφθεί την εξασθένηση.

«Οι υπηρεσίες, ο δημόσιος τομέας και η αγορά στέγης εμφανίζουν ζωηρή ανάπτυξη, η απασχόληση ενισχύεται, οπότε δεν μοιάζει να είναι σοβαρό το ζήτημα», επισημαίνει ο Κλάους Γκίντερ Ντόιτς, διευθυντής ερευνών και βιομηχανικής και οικονομικής πολιτικής στην Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών.  Hδη, υπάρχουν, ωστόσο, σημάδια εξάπλωσης της αποδυνάμωσης με τις μόλις 1.000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιούνιο έναντι του μέσου όρου των 44.000 θέσεων την τελευταία 5ετία. «Η κυβέρνηση εξετάζει την κατάσταση με περίσκεψη, διότι η επιδείνωση είναι ταχύτερη της αναμενόμενης και εκτιμώ πως θα δώσει έμφαση στη δημοσιονομική πολιτική», λέει ο κ. Ντόιτς. 

https://www.kathimerini.gr/1038321/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/merkel-den-prokeitai-na-lhf8oyn-metra-sthri3hs

Διαβάστε αυτό πριν αποχωρήσετε!
Το Νομικό μας Γραφείο απευθύνεται σε ιδιώτες και επιχειρήσεις προσφέροντας δωρεάν νομική ενημέρωση, μέσω νομικής αποδελτίωσης και ποικίλων νομικών πληροφοριών, που παρέχονται μέσω της ιστοσελίδας μας. Ένα Like στις σελίδες μας κοινωνικής δικτύωσης θα αποτελέσει για όλους μας μία ηθική αναγνώριση και θα ενισχύσει το έργο μας. 
Σας ευχαριστούμε!