Οι 5 αλλαγές που σχεδιάζει το Υπ.Εργασίας σε συνδικαλιστικό νόμο – εργασιακά

231

Αλλαγές εκ βάθρων στον συνδικαλιστικό νόμο προωθεί έως το τέλος του χρόνου ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, ο υπουργός Εργασίας σχεδιάζει να θεσμοθετήσει την δημιουργία μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες, αλλά και να εφαρμόσει ηλεκτρονική ψηφοφορία, ακόμη και εξ αποστάσεως, τόσο για οργανωτικά ζητήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων όσο και για την προκήρυξη απεργίας.

Τα ανατρεπτικά εγχειρήματα, σύμφωνα με την εφημερίδα, συναντούν αρκετά προβλήματα καθώς θα πρέπει να θεσμοθετηθούν όροι και προϋποθέσεις διασφάλισης προσωπικών δεδομένων όσων συμμετέχουν στις συνδικαλιστικές οργανώσεις ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος πολλοί εργαζόμενοι να αποχωρήσουν από τα Σωματεία τους, φοβούμενοι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς ή ακόμη και απόλυση.

Παράλληλα, θα προωθηθεί η δημιουργία εθνικού μητρώου για την καταγραφή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, θα εξεταστεί η συμμετοχή εργαζομένων στα κέρδη επιχειρήσεων και θα τροποποιηθεί το καθεστώς αναγγελίας των όρων που περιλαμβάνουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις.