Στην “ενοποίηση” των ασφαλιστικών χρεών ανά οφειλέτη σχεδιάζει να προχωρήσει ο ΕΦΚΑ το επόμενο δίμηνο. Ασφαλείς πληρφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως εκείνο το οποίο δρομολογεί υπερ-φορέας της κύριας ασφάλισης είναι να δημιουργήσει έναν ‘’φάκελο’’ για κάθε οφειλέτη στον οποίο θα εγγράφονται τα χρέη του προς όλα τα τέως Ταμεία-νυν τομείς του ΕΦΚΑ.
Αυτό δεν σημαίνει πως θα “συγχωνευθούν” τα χρέη ενός οφειλέτη π.χ. προς τον τέως ΟΑΕΕ με εκείνα προς το τέως ΙΚΑ, αλλά πως θα προσμετρούνται σε ένα κοινό αθροισμα (διατηρώντας τη “λογιστική” αυτοτέλειά τους), το οποίο θα είναι ”διακριτό” πλέον ως τέτοιο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.
Η διαδικασία αυτή θα αφορά τόσο εκείνους οι οποίοι έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση (π.χ. 120 δόσεις), όσο και εκείνους που δεν έχουν ενταχθεί.
Σημειώνεται πως σήμερα στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ είναι αρχειοθετημένοι οφειλέτες ανά τέως Ταμείο. Π.χ. το τέως ΙΚΑ έχει καταχωρημένους τους οφειλέτες, ο τέως ΟΑΕΕ τους δικούς του κ.λπ. Ωστόσο, ο ΕΦΚΑ δεν έχει μία συγκεντρωτική εικόνα για το ποιοι και πόσοι χρωστάνε ταυτόχρονα σε 2 και περισσότερα Ταμεία.
Δηλαδή δεν έχει γίνει ‘’διασταύρωση’’ τού αν το ίδιο άτομο χρωστά ταυτόχρονα σε δύο ή και παραπάνω Ταμεία και προπαντός το αποτέλεσμα αυτής της ‘’διασταύρωσης’’ δεν έχει καταχωρηθεί σε ένα ξεχωριστό αρχείο στο οποίο θα φαίνεται ‘’με μία ματιά’’ ότι ο ίδιος οφειλέτης έχει χρέη π.χ. όχι μόνο στον τέως ΟΑΕΕ, αλλά και στο τέως ΙΚΑ ή μόνο στον ΟΑΕ κ.λπ.
Για παράδειγμα, είναι αρχειοθετημένο στις υπηρεσίες του τομέα του ΕΦΚΑ που αφορά τους ασφαλισμένους του τέως ΟΑΕΕ ότι ένας επαγγελματίας χρωστά (στον τέως ΟΑΕΕ) και ταυτόχρονα είναι αρχειοθετημένο στις υπηρεσίες του τομέα του ΕΦΚΑ που αφορά τους μισθωτούς του τέως ΙΚΑ ότι ο ίδιος επαγγελματίας χρωστά και σε αυτόν τον τομέα. Ωστόσο, έως σήμερα, ο ΕΦΚΑ δεν έχει διαμορφώσει ένα αρχείο στο οποίο να φαίνεται ότι ο επαγγελματίας του παραδείγματός μας χρωστά ταυτόχρονα στον τέως ΟΑΕΕ και στο τέως ΙΚΑ.
Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που στις τριμηνιαίες εκθέσεις του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), ο οποίος είναι ο αρμόδιος φορέας του ΕΦΚΑ για την είσπραξη των ληξιπροθέσμων εισφορών, καταγράφεται αθροιστικά το σύνολο των οφειλετών ανά τέως Ταμείο και όχι γενικά το πλήθος των οφειλετών προς τον ΕΦΚΑ. Π.χ. ένας επαγγελματίας που χρωστά στον τέως ΟΑΕΕ και ταυτόχρονα στο ΙΚΑ, “μετράται” από τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ δύο φορές, σαν να πρόκειται για ξεχωριστό πρόσωπο, ενώ πρόκειται προφανώς για το ίδιο. Έτσι, στις τακτικές εκθέσεις του ΚΕΑΟ, εμφανίζεται ένα πλήθος οφειλετών το οποίο είναι μεγαλύτερο από ό,τι πραγματικά είναι. Στόχος του ΚΕΑΟ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Capital.gr, είναι να αλλάξει ο τρόπος “μέτρησης” των οφειλετών τους επόμενους δύο μήνες. Συγκεκριμένα, να “μετράται” μόνο μία φορά ένας οφειλέτης, όχι μόνο (προφανώς) αν χρωστά σε ένα Ταμείο (π.χ. τέως ΙΚΑ), αλλά και αν χρωστά σε περισσότερα Ταμεία (π.χ. ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.λπ.). Έτσι, το πλήθος των οφειλετών προς τα Ταμεία, το οποίο καταγράφει το ΚΕΑΟ, θα “μειωθεί”.
Μια τέτοια αλλαγή δεν εξυπηρετεί, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, κάποιο επικοινωνιακό στόχο του ΕΦΚΑ – π.χ. να εμφανίζει “λιγοτερους” οφειλέτες σε σχέση με εκείνους που “πραγματικά” είναι. Εξυπηρετεί, αντίθετα, την ανάγκη για καλύτερη “αξιολόγηση” του “προφίλ” των οφειλετών από πλευράς ΚΕΑΟ προκειμένου να λαμβάνει τα “δικαιότερα”, κατά το δυνατό, μέτρα μείωσης των χρεών τους. Για παράδειγμα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως -λαμβάνοντας και άλλους παράγοντες υπόψη (π.χ. ύψος οφειλών, μέγεθος επιχείρησης κ.λπ.) λογικά θα είναι πιο “ήπια” η αντιμετώπιση ενός επαγγελματία με προσωπικό που χρωστά μόνο στον τέως ΟΑΕΕ αλλά και όχι στο τέως ΙΚΑ, και πιο “σκληρή” θα είναι η αντιμετώπιση ενός επαγγελματία που χρωστά, ταυτόχρονα, και στα δύο Ταμεία.
https://www.capital.gr/oikonomia/3379654/erxetai-enopoiisi-asfalistikon-xreon-ana-ofeileti-ton-oktobrio