Με αλλαγές στις χρεώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ μπαίνει ο Σεπτέμβριος. Αυξήσεις φωτιά θα δουν στην τσέπη τους εκατομμύρια καταναλωτές, καθώς χθες εγρκίθηκαν από το Δ.Σ. της ΔΕΗ τα νέα μέτρα.
Συγκεκριμένα αποφασίστηκε από τη ΔΕΗ:
1. H αναπροσαρμογή των τιμολογίων μέσης και χαμηλής τάσης, συνυπολογιζομένης της μείωσης στο ΕΤΜΕΑΡ και ΦΠΑ.
2. H μείωση της έκπτωσης συνέπειας από 10% σε 5%.
3. H θέσπιση ρήτρας CΟ2 στη Χ.Τ. μηδενικής, με τα σημερινά δεδομένα, επίπτωσης.
4. H κατάργηση της έκπτωσης επί της εφαρμοζόμενης ρήτρας αναπροσαρμογής CO2 στα τιμολόγια Μ.Τ.
5. H έκπτωση 50% στο μη επιδοτούμενο μέρος του ανταγωνιστικού σκέλους του ΚΟΤ για άτομα με μηχανική υποστήριξη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα νέα τιμολόγια:
Για κατανάλωση έως 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, η χρέωση από 1ης Σεπτεμβρίου αυξάνεται σε 0,11058 ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 0,0946. Από 2.000 κιλοβατώρες και πάνω, η νέα τιμή είναι 0,11936 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,10252.
Για το νυχτερινό ρεύμα, η τιμή διαμορφώνεται σε 0,07897 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,0661 σήμερα.
Οι αυξήσεις 16-19 % αντισταθμίζονται από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Αέριων Ρύπων) που χρηματοδοτεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία αναμένεται άμεσα.
Η μείωση της έκπτωσης συνέπειας σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, για ένα μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση 1.600 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο οδηγεί σε επιβάρυνση 9,1 ευρώ στο τετράμηνο, ή 2,2 ευρώ τον μήνα.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ανέφερε χθες, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ότι από τις αρχές του έτους θα εφαρμοστεί νέα εμπορική πολιτική για τους συνεπείς καταναλωτές, ανάλογα με την κατανάλωση και τη διάρκεια του συμβολαίου.
Η ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα θα εφαρμοστεί από 1ης Νοεμβρίου και θα έχει προληπτικό χαρακτήρα, δηλαδή θα οδηγήσει σε επιβαρύνσεις, εφόσον υπάρξει στο μέλλον περαιτέρω αύξηση του κόστους των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Σε αυτή τη φάση, δηλαδή, η επιβολή της ρήτρας δεν προκαλεί αυξήσεις.
Επίσης, με την απόφαση του δ.σ. καταργούνται οι εκπτώσεις στη ρήτρα διοξειδίου που εφαρμοζόταν ήδη στα τιμολόγια μέσης τάσης (βιομηχανία και μεγάλες εμπορικές αλυσίδες).
Εξάλλου, θεσπίζεται έκπτωση 50% στο μη επιδοτούμενο κομμάτι του τιμολογίου ρεύματος για ΑΜΕΑ σε μηχανική υποστήριξη που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), ενώ με νομοθετική ρύθμιση θα περιοριστεί δραστικά η έκπτωση 75 % στους λογαριασμούς ρεύματος που ισχύει σήμερα για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ.
Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται η πλήρης κατάργηση της έκπτωσης στο μη ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων (ΕΡΤ, ΥΚΩ χρεώσεις Δήμου κλπ) κι ο περιορισμός στο 30% της έκπτωσης των εργαζομένων στο ηλεκτρικό ρεύμα (ανταγωνιστικό σκέλος).
Όπως υπογράμμισε ο κ. Στάσσης, το 2018 ήταν για τη ΔΕΗ μια χρονιά ιστορικών ζημιών ύψους 903,8 εκατ. ευρώ, οι οποίες οφείλονται σε παράγοντες όπως ο διπλασιασμός του κόστους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η επιβάρυνση από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ κατά 223,8 εκατ. ευρώ και η αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος.
Το χρηματοδοτικό κενό με χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2020 είναι της τάξεως των 900 εκατ. ευρώ ενώ στα 906 εκατ. ευρώ διαμορφώνονται οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της ΔΕΗ προς την αγορά και σε 2,7 δισ. ευρώ οι ανεξόφλητες οφειλές πελατών της επιχείρησης.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο κοινοβουλευτικής και δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης ΔΕΗ. Αναλυτικά οι σχετικοί τιμοκατάλογοι παρατίθενται στην ιστοσελίδα της Επιχείρησης www.dei.gr. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, οι πελάτες της έχουν τα δικαιώματα που προβλέπονται στο άρθρο 21 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας.