Η ταξιδιωτική ασφάλιση είναι απαραίτητη όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό για να έχετε κάλυψη σε περίπτωση που προκύψουν απρόοπτα συμβάντα ή ένα επείγον περιστατικό ασθένειας ή ατυχήματος κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Η ταξιδιωτική ασφάλεια είναι οικονομικά προσιτή και σας παρέχει ιατρικές συμβουλές, κάλυψη εξόδων νοσηλείας, αποζημίωση για απώλεια αποσκευών κ.ά.
Ωστόσο αν ο προορισμός σας είναι κάποια από τις χώρες της Ε.Ε. έχετε και άλλη εναλλακτική λύση. Προνοήστε να εφοδιαστείτε με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας, η οποία σας παρέχει την απαιτούμενη ιατρική περίθαλψη στη χώρα της Ε.Ε. που θα ταξιδέψετε.
Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας εκδίδεται δωρεάν από τον ΕΟΠΠΥ και αποτελεί το «διαβατήριο» εισόδου σας στο δημόσιο σύστημα υγείας των ευρωπαϊκών χωρών. Δηλαδή σας προσφέρει πρόσβαση στην κρατική περίθαλψη κατά την προσωρινή σας διαμονή σε μία από τις 28 χώρες της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτεστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία, με τους ίδιους όρους και το ίδιο κόστος (σε ορισμένες χώρες δωρεάν) με τους ασφαλισμένους της εν λόγω χώρας.
Πρέπει να γνωρίζετε όμως ότι Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας δεν υποκαθιστά την ταξιδιωτική ασφάλιση. Δηλαδή δεν καλύπτει α) υγειονομική περίθαλψη σε ιδιωτικό νοσοκομείο β) δαπάνες όπως το αεροπορικό εισιτήριο επιστροφής στη χώρα σας ή την απώλεια/κλοπή περιουσιακών στοιχείων, αποσκευών κλπ. γ) δε σας καλύπτει αν ταξιδεύετε με σκοπό να νοσηλευτείτε στο εξωτερικό και δ) δεν εγγυάται τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας.
Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης κάθε χώρας διαφέρουν. Έτσι , υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν σε μια χώρα ( π.χ. Γερμανία) μπορεί να μην παρέχονται δωρεάν σε μια άλλη. Αν πρέπει να πληρώσετε εκ των προτέρων, η κάρτα εγγυάται ότι θα λάβετε πίσω τα χρήματά σας στην εν λόγω χώρα ή, αν δεν μπορέσατε να ολοκληρώσετε τη διαδικασία επιστροφής χρημάτων, στη δική σας χώρα αμέσως μετά την επιστροφή σας από τον ΕΟΠΠΥ.
Ποιες πληροφορίες αναγράφονται στην κάρτα
Τα μόνα προσωπικά στοιχεία που αναγράφονται στην Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας είναι το ονοματεπώνυμο του κατόχου της κάρτας, ο προσωπικός αριθμός ταυτότητας και η ημερομηνία γέννησης. Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας δεν περιέχει ιατρικά δεδομένα.