Αυτή την εβδομάδα τα βλέμματα δεν θα είναι στραμμένα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο, αλλά στο Βερολίνο. Την Τετάρτη θα δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο. Και το ερώτημα είναι λύγισε ή απέφυγε έστω και στο παρά πέντε την συρρίκνωση;
Τα τελευταία μηνύματα είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά. Τον Ιούνιο, τελευταίο μήνα του δεύτερου τριμήνου, η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και μία δεκαετία. Ορισμένα από τα πιο ισχυρά ονόματα του γερμανικού επιχειρηματικού κόσμου όπως οι BASF, Daimler, Lufthansa και Continental έχουν υποβαθμίσει τους στόχους για τις οικονομικές τους επιδόσεις, σε μία έμμεση ομολογία ότι το made in Germany είναι από τα μεγαλύτερα θύματα του εμπορικού πολέμου και της γεωπολιτικής αβεβαιότητας.
Αναλυτές, που συμμετείχαν σε πρόσφατη έρευνα του Bloomberg, υπολογίζουν ότι το δεύτερο τρίμηνο το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε σε σχέση με το πρώτο, ενώ στο ίδιο διάστημα εκείνο της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε μόλις 0,2% σε τριμηνιαία βάση.
Εάν οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν τότε η ΕΚΤ θα έχει ακόμη έναν λόγο να λάβει αποφασιστικά μέτρα τον Σεπτέμβριο, μετά τις όχι και τόσο ήσυχες θερινές διακοπές της. Ωστόσο η νομισματική πολιτική ίσως δεν είναι αρκετή για να βγάλει τη γερμανική οικονομία από το τέλμα. Ήδη κυκλοφορεί το σενάριο της στροφής των 180 μοιρών στη δημοσιονομική πολιτική από το Βερολίνο.
Πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Οικονομικών να εγκαταλείπει έστω για λίγο τον στόχο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού και να αυξάνει τον δανεισμό της χώρας. Επισήμως ο λόγος θα είναι η ανάγκη για καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Αλλά αν αυτή φέρει και τονωτική ένεση στην οικονομία, θα είναι άκρως καλοδεχούμενη.