Η Ουάσιγκτον εξέφρασε, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την «αυξανόμενη και απτή στήριξη για τη δημιουργία ενός δομημένου τετραμερούς μηχανισμού συνεργασίας» για την ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο
Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία η οποία συνεχίζει τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο έστειλε με τον πιο σαφή τρόπο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη σκιά μάλιστα της ενεργειακής διάσκεψης που διεξήχθη χθες, στην Αθήνα με τη συμμετοχή εκπρόσωπων του Ισραήλ, ΗΠΑ, Ελλάδας και Κύπρου.
Η Ουάσιγκτον εξέφρασε, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την «αυξανόμενη και απτή στήριξη για τη δημιουργία ενός δομημένου τετραμερούς μηχανισμού συνεργασίας» για την ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η ενεργειακή διάσκεψη της Αθήνας στην οποία υπήρξε πλήρης υποστήριξη για τις προσπάθειες που καταβάλει η Κυπριακή Δημοκρατία για την εξεύρεση και ανάπτυξη των πόρων που βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ καθώς και το μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, λειτουργούν ως διπλή «ασπίδα» απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες, όπως τις γεωτρήσεις του «Γιαβούζ» ανοιχτά της Καρπασίας.
Χθες, κατά τη διάρκεια της ενεργειάκης διάσκεψης οι υπουργοί των χωρών που συμμετείχαν, εξέφρασαν την ανησυχίας τους για τα πρόσφατα προκλητικά βήματα που έχουν ξεκινήσει, από την πλευρά της Τουρκίας, στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μπαράζ προκλήσεων και προπαγάνδας
Η τουρκική πλευρά ωστόσο, αντί να κατεβάσει τους τόνους συνεχίζει να προκαλεί , τραβώντας και άλλο το σχοινί.
Σε μία ακόμη προσπάθεια να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς προπαγάνδας – και για εσωτερικούς λόγους – η Τουρκία στον απόηχο της είδησης ότι ξεκίνησε τις γεωτρήσεις το «Γιαβούζ» ανοιχτά της Καρπασίας, ανακοίνωσε ότι η γεώτρηση έφτασε στα 1.710 μέτρα βάθος.
Ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ είπε ότι το «Γιαβούζ» θα ολοκληρώσει το πρόγραμμά του σε 2,5 μήνες, ενώ στα μέσα Αυγούστου θα ξεκινήσει έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο και το σεισμογραφικό Ορούτζ Ρέις.
«Εάν υπάρχει φυσικό αέριο θα το βρούμε»
Οι προκλητικές δηλώσεις από τον Ντονμέζ συνεχίστηκαν καθώς σημείωσε ότι «όπως γνωρίζετε το Γιαβούζ είναι το τελευταίο γεωτρύπανο που εντάχθηκε στο νηολόγιο μας. Το Φατίχ συνεχίζει τις εργασίες του δυτικά του νησιού. Το γεωτρύπανο μας Γιαβούζ συνεχίζει τη γεώτρηση του στο Καρπάζ 1. Μέχρι σήμερα έχουμε φτάσει στα 1710 μέτρα βάθος. Το πρόγραμμά του εδώ θα είναι περίπου 2,5 μήνες. Ελπίζουμε όταν φτάσουμε στον στόχο να φτάσουμε και στο φυσικό αέριο. Το σλόγκαν μας είναι ‘Εάν υπάρχει, θα το βρούμε’. Εάν σε αυτό το σημείο υπάρχει, θα το ανακαλύψουμε το συντομότερο».
Ο Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε μεταξύ άλλων πως η Τουρκία τον Αύγουστο θα στείλει στα κατεχόμενα ένα ακόμη ερευνητικό πλοίο κι έτσι στο νησί γενικότερα θα υπάρχουν δύο γεωτρύπανα και δύο σεισμικά πλοία της Τουρκίας.
Ο τούρκος υπουργός είπε ακόμη ότι θέλει να υπάρξει σύντομα αποτέλεσμα στις εργασίες γεώτρησης που γίνονται σε όλο το νησί και ευχαρίστησε τον τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Εντογάν, για τη στήριξη που προσφέρει για το θέμα, λέγοντας ότι οι γεωτρήσεις είναι εθνική υπόθεση.
Στην ατζέντα της διάσκεψης στην Αθήνα και ο αγωγής «East Med»
Η τετραμερής διάσκεψη στην Αθήνα φαίνεται πως έχει ενοχλήσει αρκετά την Τουρκία και αντιδρά σε πολλές περιπτώσεις σπασμωδικά.
Χθες, οι υπουργοί Ενέργειας της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ επιβεβαίωσαν την υποστήριξη των χωρών τους για την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου East Med, ένα έργο μεγάλης σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο επίσης δημιουργεί μια στρατηγική σύνδεση μεταξύ της Ευρώπης και του Ισραήλ.
Οι υπουργοί υπενθύμισαν μάλιστα ότι η σχετική Διακρατική Συμφωνία έχει οριστικοποιηθεί από την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Ιταλία τον Δεκέμβριο του 2018 και έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Φεβρουάριο του 2019 και θα υπογραφεί το ταχύτερο δυνατό από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη».
Δημιουργία «Ενεργειακού Διαδρόμου» στην Αν. Μεσόγειο
«Οι υπουργοί και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να υποστηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία των χωρών τους και τη δημιουργία ενός Ενεργειακού Διαδρόμου στην Ανατολική Μεσόγειο, συμβάλλοντας έτσι στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προωθώντας ενεργά τη διαφοροποίηση των πηγών και των διαδρομών εισαγωγής».-