Η Μεσόγειος είναι η πλέον μολυσμένη από απόβλητα θάλασσα στην Ευρώπη, σύμφωνα με 20ετή μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Γαλλικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Εκμετάλλευση της Θάλασσας (Ifremer), αναφέρει ο εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, le Journal de l’Environnement.
Στις μεσογειακές χώρες, η πυκνότητα των αποβλήτων υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε τριάντα χρόνια.
«Στη δεκαετία του 1990, υπήρχαν περίπου 100 προϊόντα αποβλήτων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Μέχρι το 2012, ο αριθμός αυτός είχε αυξηθεί σε περίπου 200. Και μέχρι το 2015 είχε φτάσει στο αποκορύφωμά του με περίπου 300 προϊόντα αποβλήτων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο», δήλωσε η Olivia Gérigny, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο.
Η κ. Gérigny είναι επίσης η επικεφαλής συγγραφέας της 20ετούς μελέτης του Ifremer σχετικά με τη ρύπανση στη Μεσόγειο, η οποία δημοσιεύθηκε στο Δελτίο Θαλάσσιας Ρύπανσης.
Η τάση αυτή μπορεί να εξηγηθεί από την αύξηση της παραγωγής πλαστικών, αλλά και από την πιο συστηματική ανίχνευση των θαλασσίων αποβλήτων στο πλαίσιο της οδηγίας της ΕΕ για τη θαλάσσια στρατηγική. Συγκριτικά, η Βόρεια Θάλασσα έχει πυκνότητα αποβλήτων περίπου 50 ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, σχεδόν έξι φορές μικρότερη από ό,τι στη Μεσόγειο.
Ωστόσο, αυτή η αύξηση της ρύπανσης δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη.
Μια προηγούμενη μελέτη, που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό Natural Communications, ανέλυσε την «κατανομή και τις χρονικές τάσεις των πλαστικών στους ωκεανούς του πλανήτη» μεταξύ 1957 και 2016.
Η μελέτη είχε ήδη επισημάνει την επιτάχυνση της συσσώρευσης των μακρο-πλαστικών στους ωκεανούς τη δεκαετία του 1990.
Τσάντες, μπουκάλια, κουτάκια, συσκευασίες, σχοινιά, δίχτυα αλιείας, ρούχα… Το 60% των αποβλήτων που σχηματίζουν το λεγόμενο «χαλί» στο θαλάσσιο βυθό της Μεσογείου περιέχει πλαστικό, σύμφωνα με τη μελέτη του Ifremer που καλύπτει την περίοδο 1994-2017. Και οι πηγές είναι πολλαπλές: εμπορικές ή ψυχαγωγικές βαρκάδες, αλιεία, υδατοκαλλιέργεια, χώροι υγειονομικής ταφής, βιομηχανικές ή αστικές περιοχές.
Εκτός αυτού, επηρεάζονται επίσης όλα τα φαράγγια, με υψηλότερες συγκεντρώσεις κοντά στην ακτή από ό,τι στις υπεράκτιες περιοχές. Μια μεγάλη συσσώρευση αποβλήτων παρατηρήθηκε επίσης στη Μασσαλία και στη βορειοανατολική Κορσική.
Περισσότερα από 800 θαλάσσια και παράκτια είδη επηρεάζονται
Κάθε χρόνο, 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορρίπτονται στους ωκεανούς, συμπεριλαμβανομένων των 200.000 τόνων στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Το φαινόμενο αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στην θαλάσσια άγρια φύση.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, πλήττονται τουλάχιστον 800 θαλάσσια και παράκτια είδη, από τα οποία το 17% απειλείται ή πλήττεται σοβαρά, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης.
Τα είδη αυτά εκτίθενται σε αιχμαλωσία, κατάποση πλαστικών, μόλυνση από ρύπους και επαφή με εξωτικά είδη που μεταφέρονται από πλαστικά σωματίδια.
Ο αλιευτικός εξοπλισμός είναι ο πιο επικίνδυνος, με το 65% των ζώων στη Μεσόγειο να μπλέκεται