Μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα κατατεθεί στην Βουλή το σχέδιο νόμου που αφορά τις αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση των νέων ασφαλισμένων. Δίνοντας για πρώτη φορά την δυνατότητα στον ασφαλισμένο να επιλέξει τον επενδυτικό φορέα αλλά και το μείγμα της παροχής, όπως, για παράδειγμα, εφάπαξ καταβολή ή μηνιαία σύνταξη, την ηλικία λήψης της νέας επικουρικής αλλά και την επενδυτική στρατηγική που θα ακολουθήσει.
Ειδικότερα ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης μιλώντας στα Dikaiologitika News υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης σημειώνοντας ότι «με την πλήρη μετάβαση στο νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης, θα δημιουργηθούν στην ελληνική αγορά κεφάλαια, που ενδέχεται να ξεπεράσουν και τα 50 δις ευρώ».
Όπως διευκρινίζει ο κ. Μηταράκης θα υπάρχει η κύρια σύνταξη η οποία θα είναι κρατική, δημόσια και διανεμητική και η νέα επικουρική σύνταξη, η οποία θα έχει τη λογική του ατομικού κουμπαρά, καθώς «τα χρήματα του κάθε ασφαλισμένου θα παραμένουν στο δικό του όνομα και δεν θα είναι επιρρεπή ούτε σε δημοσιονομικές κρίσεις- όπως βίωσαν με τον χειρότερο τρόπο οι σημερινοί συνταξιούχοι την τελευταία δεκαετία- ούτε σε δημογραφικές πιέσεις που δυστυχώς η χώρα μας -όπως προβλέπουν όλοι οι αναλυτές- θα συνεχίσει να βιώνει τις επόμενες δεκαετίες».
Στο υπουργείο Εργασίας έχουν ήδη συσταθεί σχετικές ομάδες εργασίας ενώ θα υπάρξει και αναλογιστική μελέτη για τη σταδιακή μετατροπή του υπάρχοντος συστήματος, με πλήρη διασφάλιση των ήδη καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων και των εισφορών που έχουν καταβάλει οι εργαζόμενοι.
Με το νέο σύστημα, οι επικουρικές συντάξεις θα υπολογίζονται με τις ίδιες παραμέτρους, με τη μόνη διαφορά ότι οι εισφορές του ασφαλισμένου θα επενδύονται ή δεν θα επενδύονται με δική του απόφαση. Το νέο αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα θα ενεργοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2021 και θα αφορά όσους ενταχθούν τότε στην αγορά εργασίας.
Ουσιαστικά κάθε ασφαλισμένος θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει μεταξύ ενός δημόσιου παρόχου για την επένδυση του ατομικού του λογαριασμού ή άλλων επαγγελματικών ταμείων και επενδυτικών εταιρειών, υπό την εποπτεία πάντα της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Το ΕΤΕΑΠ σε κάθε περίπτωση θα παραμείνει ο βασικός διαχειριστής της επικουρικής ασφάλισης.
Πώς θα διαμορφωθούν οι νέες επικουρικές συντάξεις
1. Η νέα επικουρική αφορά μόνο στους νέους ασφαλισμένους, δηλαδή όσους μπαίνουν στην αγορά εργασίας από 1/1/2021.
2. Η νέα επικουρική είναι υποχρεωτική για όλους.
3. Οι εισφορές θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα.
4. Κάθε ασφαλισμένος θα έχει τον ατομικό του λογαριασμό στο ΕΤΕΑΕΠ.
5. Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών θα αναμορφωθεί και θα αναβαθμιστεί, προκειμένου να διαχειρίζεται τη νέα επικουρική, παραμένοντας ταυτόχρονα και ο δημόσιος πάροχος επενδυτικής στρατηγικής.
6. Εναλλακτικά, οι ασφαλισμένοι, με ατομική τους δήλωση, θα μπορούν να επιλέξουν άλλον επενδυτικό φορέα, μεταξύ λίστας αδειοδοτημένων και πιστοποιημένων φορέων και επαγγελματικών ταμείων.
7. Για πρώτη φορά θα δοθεί η δυνατότητα στον ασφαλισμένο να επιλέξει τον επενδυτικό φορέα αλλά και το μείγμα της παροχής, όπως, για παράδειγμα, εφάπαξ καταβολή ή μηνιαία σύνταξη, την ηλικία λήψης της νέας επικουρικής αλλά και την επενδυτική στρατηγική που θα ακολουθήσει.
8. Το ΕΤΕΑΕΠ θα είναι ο διαχειριστής των λογαριασμών.
9. Η εποπτεία και ο έλεγχος του συστήματος ανατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
10. Οι σημερινοί συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τις σημερινές παροχές και οι σημερινοί ασφαλισμένοι θα παραμένουν στο σύστημα που ισχύει ήδη.
11. Η μετάβαση στο νέο σύστημα χρηματοδοτείται από την ανάπτυξη, αλλά και από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, στο πλαίσιο της διαγενεακής αλληλεγγύης.
12. Στα 40 χρόνια για την πλήρη ανάπτυξη του συστήματος, το σωρευτικό κόστος μετάβασης δεν ξεπερνά το 0,5% του σωρευτικού ΑΕΠ, καθιστώντας το απολύτως διαχειρίσιμο, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.