Η Τουρκία διοχετεύει από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές αλλά και από τη θάλασσα μετανάστες. Αυτό συνιστά μια μεθοδευμένη, συστηματική κίνηση της Τουρκίας με στόχο να προκαλέσει πρόβλημα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Συνιστά μια ακόμη ενέργεια της κατοχικής δύναμης στα πλαίσια μιας οργανωμένης προσπάθειας να έχει να αντιμετωπίσει η Κυπριακή Δημοκρατία πολλά και διαφορετικά ανοικτά μέτωπα.
Είναι σαφές πως για να νησί τα ζητήματα αυτά είναι πολύ μεγαλύτερα, κυρίως όταν γεωγραφικά βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μεταναστευτικού. Σημειώνεται συναφώς ότι μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2019 έφθασαν στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα κατεχόμενα 3.060 άτομα τα οποία ζήτησαν πολιτικό άσυλο.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης σε πρόσφατες δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε πως «μόνο σε έναν μήνα, από 2 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου, έχουν περάσει 744 άτομα. Το 2017 ήταν 138 άτομα, ολόκληρο το 2018 2.625 και φέτος 3.060 μέχρι τις 2 Ιουνίου». Η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει καμία αμφιβολία ότι όλο αυτό το σκηνικό στήνεται σκοπίμως από την κατοχική Τουρκία. Το έχει δε τούτο παραδεχθεί και το βαρύ πυροβολικό της Άγκυρας στα κατεχόμενα, ο Κουντρέτ Οζερσάι.
Ο Όζερσαϊ, σε δήλωσή του στα Κατεχόμενα ανέφερε πως το κατοχικό καθεστώς βρίσκεται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ώστε να διοχετεύονται στις ελεύθερες περιοχές όσοι μετανάστες φτάνουν στα κατεχόμενα και επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο. Το τελευταίο διάστημα πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες φτάνουν από την Κωνσταντινούπολη και την Αττάλεια στο κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου και από εκεί μεταφέρονται κατευθείαν στα οδοφράγματα για να ζητήσουν άσυλο στις ελεύθερες περιοχές. Το ψευδοκράτος έχει αποφασίσει να μην επιτρέπει την είσοδο Σύρων και πλέον απαιτεί «βίζα».
Είναι προφανές πως το ψευδοκράτος σε συνεννόηση με την Τουρκία έχει αναλάβει ρόλο «διακινητή». Σημειώνεται συναφώς, πολλοί από τους ξένους που διοχετεύονται στην Κύπρο δεν είναι πρόσφυγες από τη Συρία, αλλά οικονομικοί μετανάστες από χώρες της Αφρικής, οι οποίοι ζητούν πολιτικό άσυλο. Αυτοί κατάγονται κατά κύριο λόγο από Νιγηρία και Καμερούν.
Το θέμα αυτό αφορά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που διοχετεύει κονδύλια στην Άγκυρα για να χειριστεί το μεταναστευτικό, αλλά και τα Ηνωμένα Έθνη. Γι αυτό και θα πρέπει να αντιδράσουν και οι δυο οργανισμοί για να προστατεύσουν ένα κράτος, που έχει περικυκλωθεί από την κατοχική Τουρκία και βάλλεται πανταχόθεν και με διαφορετικούς τρόπους.
- Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
- Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η διακίνηση του άρθρου με την προσθήκη ενεργού link.