Μία ενδιαφέρουσα απόφαση αναφορικά με τη δημοσίευση φωτογραφιών των σπιτιών του πρώην Γερμανού Υπουργού, Karl-Theodor zu Guttenberg, και την ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ελευθερία του Τύπου, εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).
Η υπόθεση αφορούσε τη δημοσίευση στον γερμανικό Τύπο, φωτογραφιών κατοικιών στο Βερολίνο και τις ΗΠΑ, οι οποίες ανήκουν στον πρώην Γερμανό Υπουργό, Karl-Theodor zu Guttenberg και την οικογένειά του.
Το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι το Εφετείο της Κολωνίας είχε επιτύχει μια δίκαιη ισορροπία ανάμεσα στο δικαίωμα του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής του πρώην Υπουργού και της ελευθερίας έκφρασης του περιοδικού Bunte, το οποίο είχε δημοσιέυσει τις φωτογραφίες, απορρίπτοντας την σχετική προσφυγή.
Ο προσφεύγων ήταν πολιτικός, ο Karl-Theodor zu Guttenberg, μεταξύ άλλων, διετέλεσε Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομίας και Τεχνολογίας και Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Το 2011, μετά από μια υπόθεση λογοκλοπής, ο ίδιος παραιτήθηκε από το γραφείο του και εγκατέλειψε τη θέση του στο κοινοβούλιο, ενώ το καλοκαίρι του 2011 μετακόμισε με την οικογένειά του στις ΗΠΑ.
Στις 17 Απριλίου 2014 το γερμανικό περιοδικό Bunte δημοσίευσε ένα άρθρο σχετικά με τα σπίτια του στο Βερολίνο και στις ΗΠΑ
Λίγες μέρες μετά, ο προσφεύγων και η σύζυγός του ζήτησαν από το περιοδικό να σταματήσει να δημοσιεύει αυτές τις φωτογραφίες, ωστόσο το περιοδικό αρνήθηκε.
Το ζευγάρι κατόπιν προσέφυγε στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Κολωνίας, το οποίο απαγόρευσε οποιαδήποτε περαιτέρω δημοσίευση όλων των φωτογραφιών που δείχνουν τα εν λόγω σπίτια και συνοδεύονται από λεζάντες.
Στις 2 Ιουλίου 2015, το Εφετείο της Κολωνίας ακύρωσε την απόφαση, κρίνοντας ότι η δημοσίευση του εν λόγω υλικού δεν εξυπηρετούσε μόνο την ικανοποίηση του κοινού για τις περιστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής κατάστασης, του Karl-Theodor zu Guttenberg και της συζύγου του, αλλά δικαιολογείται και από την πιθανή επιστροφή του στην πολιτική, ιδίως μετά από τις δημόσιες εμφανίσεις του το 2014.
Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αποφάσισε να μην επιτρέψει την συνταγματική προσφυγή χωρίς να αιτιολογήσει την απόφασή του.
Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι το Εφετείο πέτυχε μία δίκαιη ισορροπία μεταξύ του δικαιώματος σεβασμού της ιδιωτικής ζωής του προσφεύγοντος και της ελευθερίας έκφρασης του περιοδικού.
Λόγω δε του περιθωρίου εκτίμησης που δόθηκε στα συμβαλλόμενα στην ΕΣΔΑ κράτη σε τέτοια θέματα, το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν είχε κανένα λόγο να υποκαταστήσει τη δική του γνώμη με εκείνη των γερμανικών δικαστηρίων.
Δείτε αναλυτικά την απόφαση στη γαλλική γλώσσα.